Radar · Fred

Ny vapenvila på gång i krigets Jemen

Huthi-anhängare under en manifestation i Jemens huvudstad Sanaa i mars i år.

Jemens stridande parter har förbundit sig till en rad åtgärder som ska leda till en ny vapenvila och en FN-ledd fredsprocess för att få slut på kriget, enligt sändebudet Hans Grundberg.

Beskedet kom efter det att svenske Grundberg, som är FN:s sändebud i Jemen, hållit möten med representanter för det Saudistödda styre som kontrollerar landets östra halva, samt den Iranstödda Huthi-rörelsen som håller stora delar i väster.

”Parterna har tagit ett betydande steg. Deras åtaganden är först och främst en skyldighet gentemot det jemenitiska folket”, säger Grundberg i ett skriftligt uttalande.

Ny export

Han ska nu fortsätta arbeta med parterna för att upprätta en ”färdplan”. Den väntas bland annat innebära åtaganden om en vapenvila, återupptagen oljeexport och öppna rutter till staden Taiz som belägrats av huthierna.

”30 miljoner jemeniter ser på och väntar på denna nya möjlighet att ge konkreta resultat och framsteg mot varaktig fred”, säger Grundberg.

Attackerar sjöfarten

Kriget i Jemen har pågått i nio år och lett till en humanitär kris som enligt FN är en av de värsta i världen. Hundratusentals människor har dött av strider, sjukdomar eller svält.

En FN-medlad vapenvila rådde under delar av 2022.

Den nya överenskommelsen nås mitt i en uppsjö av attacker från huthierna mot civila sjöfartsleder i Röda havet. Rörelsen har hotat med att anfalla alla fartyg som kan tänkas gynna Israel, ett ställningstagande för palestinska Hamas – som också stöds av Iran – i Gazakriget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV