Radar · Utrikes

Flera länder varnar för terrorhot i Europa i jul

Den tyska polisen bevakar katedralen i Köln efter att man fått indikationer på terrorhot mot domkyrkan.

I flera europeiska städer inleds julfirandet i skuggan av mycket hög risk för terrorattacker. I Tyskland, Österrike och Spanien har polisen fått indikationer på planerade attacker mot kyrkor, och i Frankrike uppmanas folk vara "extremt vaksamma".

I Tyskland har polisen i Köln stärkt sin närvaro vid stadens berömda katedral, Kölner Dom, efter indikationer om terrorhot mot kyrkan, enligt tyska tidningen Bild. I ett uttalande uppger polisen att de på lördagskvällen använde polishundar för att gå genom katedralen efter kvällsgudstjänsten och sedan stängde byggnaden.

På julafton måste alla besökare till julgudstjänsten gå igenom säkerhetsspärrar för att komma in i katedralen. Polisen uppmanar folk att dyka upp tidigt.

Flera personer gripna

Även polisen i Spanien och Österrike har fått indikationer på att en islamistisk grupp planerar attacker under jul- och nyårshelgerna, rapporterar Bild. Enligt tidningen ska det i första hand handla om julmässor i Wien och Madrid. Flera personer har gripits i Wien och i Tyskland.

Även i Frankrike råder hög säkerhet vid julmarknader och kyrkor. På fredagen uppmanade den franske inrikesministern, Gérald Darmanin, lokala myndigheter att ”upprätthålla extrem vaksamhet” på grund av den ”mycket höga nivån på terrorhotet”. Samma dag greps fem personer i Meurthe-et-Moselle i nordöstra Frankrike misstänkta för terrorbrott. Enligt en källa till tidningen Le Monde tillhör de gripna en islamistisk rörelse. På julaftonen släpptes fyra av de misstänka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV