Idag börjar Japan släppa ut det vatten som använts för att kyla ner skadade reaktorer efter kärnkraftshaveriet i Fukushima 2011. Reaktionerna har varit starka och nu svarar Kina med ett omedelbart stopp för all import av marina livsmedel från Japan, rapporterar The Guardian.
Det handlar om mer än en miljon ton vatten med radioaktivt tritium. Det ansvariga bolaget Tepcos reningsprocesser har inte kunnat ta hand om ämnet eftersom det är svårt att separera från vatten. Nu ska det spädas för att komma under godkända nivåer och sedan släppas ut under uppskattningsvis 30-40 år.
Kritiken mot utsläppen har varit stor och nu stoppar Kina alla marina livsmedel från Japan. Även Sydkorea har tidigare hotat med importförbud.
"Själviskt och oansvarigt"
Kinas importförbud införs med omedelbar verkan för att minska risken för radioaktiv påverkan på livsmedelssäkerheten. Den kinesiska regeringen menar att utsläppet är extremt själviskt och oansvarigt och de varnar för att en ny katastrof kan skapas i Fukushimaolyckans spår.
”Genom att dumpa vattnet i havet sprider Japan riskerna till resten av världen och skickar ett öppet sår vidare till framtida generationer på jorden”, säger man i ett uttalande.
Som Syre tidigare rapporterat om kommer kritik mot utsläppen även från många andra håll. NAML, The National association of marine laboratories, som samlar över 100 marina forskningslaboratorier i USA, menar till exempel att det inte finns vetenskapliga data som kan försäkra att utsläppen är säkra.
Avvecklingen ett misslyckande
Greenpeace international skriver i ett uttalande att ”beslutet bortser från vetenskapliga bevis, kränker de mänskliga rättigheterna för samhällen i Japan och Stillahavsregionen och är oförenligt med internationell sjörätt”.
Utsläppet visar på ett misslyckande med avvecklingsplanen för Fukushima Daiichi menar man.
”Istället för att erkänna bristerna i den nuvarande avvecklingsplanen, den pågående kärnkraftskrisen och den enorma mängd offentliga medel som krävs, avser den japanska regeringen att starta om fler kärnreaktorer trots bevis på stora jordbävningar och säkerhetsrisker, säger Hisayo Takada, projektledare på Greenpeace Japan, i uttalandet.
Frågan om kylvattnet är också bara en del av saneringsproblemet. Bland annat har en mängd kärnbränsle smält igenom reaktorerna och detta är komplicerat att ta hand om. Under lång tid kommer det dessutom innebära riskfyllt arbete för de personer som ska sanera platsen.
Läs mer:
Japan börjar släppa ut Fukushimas kylvatten – oro och ilska bland grannarna
Tio år efter Fukushima – Japan anklagas för att skönmåla saneringen