Radar · Miljö

Lugnt under XR:s stora vårprotest

När det nya året ringde in meddelade Extinction Rebellion i Storbritannien att de tillfälligt tänkte flytta fokus från ordningsstörande som främsta taktik.

Klimatgruppen Extinction rebellion fick i vintras stor uppmärksamhet när de annonserade att de tillfälligt skulle sluta med ordningsstörande aktioner. Idag, måndag, avslutas den första omgången protestdagar sedan nyheten twittrades ut på nyårsnatten. 
– Taktiken verkar ha förändrats, säger Channel 5:s reporter i en sändning om protesterna.

Klimatgruppen Extinction rebellion har gjort sig kända för sina ordningsstörande aktioner i syfte att rikta strålkastarljuset mot klimatkrisen och politikens tillkortakommanden. På gator och i vägkorsningar har aktivister limmat fast sig själva, hällt ut fakeblod och arrangerat symboliska begravningar av den fossila industrin. Inte sällan till många bilisters förtret, även om flera också uttryckt sympati med aktionerna.

Men mycket har hänt sedan gruppen startade i Storbritannien 2018 och gav avknoppningar världen över. Undersökningar har visat att allmänhetens medvetenhet om klimatkrisen har ökat men i flera länder, inte minst Storbritannien, har svaret från staten också hårdnat.

– Folk blir gripna i hemmet innan de kunnat utföra något och det sker razzior där vi haft våra saker eller så blir vi stannade och får allt beslagtaget, säger en aktivist till det brittiska magasinet The ecologist.

Inga vägar blockerades

När det nya året ringde in meddelade Extinction rebellion i Storbritannien att de tillfälligt tänkte flytta fokus från ordningsstörande som främsta taktik. Av meddelandet framgick att man ville fokusera på fler samarbeten och att få folk till klimatdemonstrationer istället för ”arresteringar och vägblockader”, samtidigt som gruppen aviserade om en stor aktion i april utanför Storbritanniens parlament, Westminsterpalatset, dit man hoppades locka 100 000 personer.

Fredagen var den första dagen av fyra utlysta och Channel 5:s utsända rapporterade om en lugnare tillställning, än vad man varit van vid.

– Nu samlas de i stora grupper snarare än att blockera vägar.

Lyckades samla en koalition

Även om det inte ser ut att ha blivit några 100 000 deltagare, ska man ha lyckats samla en ansenlig mängd människor. The Independent rapporterar att hälften – 50 000 – samlades utanför Westminister, andra medier, så som BBC skriver tusentals, under den andra dagen av protester. Samtidigt pågick London maraton, som kunde fortgå utan störningar från demonstranterna.

”Vi har arbetat nära med London maraton de senaste sex månaderna för att säkerställa att vi kan samexistera den här helgen”, skrev XR i ett uttalande.

Fackligt stöd pekas ut som viktigt

Om den mindre ordningsstörande taktiken är att föredra även i framtiden, lär bli föremål för intensiva diskussioner. Men att gruppen lyckats samla runt 200 organisationer bakom protesterna, sågs redan på förhand som en framgång i sig, inte minst för att flera fackliga organisationer ställt sig bakom.

Den brittiska tidningen New statesman, skriver att det markerar en ny nivå av fackligt engagemang i klimatfrågan, vars politiska vikt inte borde underskattas. Enligt forskare som tidningen intervjuat vid Grantham institutet i London, öppnar det för att rörelsen inte ska ses som något perifert – och därmed öka deras möjlighet till genomslag.

Men stödet från fackliga organisationer är långt ifrån självklart skriver tidningen. Andra fackliga organisationer, har tvärtom stött en utvidgning av fracking (en kontroversiell utvinning av fossilgas). Men med ökade kostnader kopplade till fossila bränslen, kan det här årets protester vara en välkommen möjlighet för ”att visa hur klimat- och miljöaktivism kan gynna människor genom en rättvis omställning med arbetare i fokus”, säger forskaren Nick Robins.

Under måndagen sker protester i London bland annat utanför kontoret för World maritime organisation (IMO), som man anser har alltför låga klimatambitioner.

Läs mer: Klimatgrupp ändrar taktik – vill flytta fokus från vägblockader

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV