Glöd · Debatt

Varning för diktatorer och demagoger

Donald Trump skriver en autograf på ett av sina fans på Treehouse pub & eatery i Iowa den 20 september.

Vi vill inte se det komma – vi lever i det glada tjugotalet och vill inte se de antidemokratiska krafterna som verkar, skriver Erik Eriksson och Benny Westerlund. Till exempel Trump och hans anhängare.

DEBATT. Vi lever på det glada 20-talet. Mycket stoj och glam och ha-ha åt andras dårskaper. Ingen tar till exempel politiska dårskaper på djupt allvar. Ganska likt 1920-talet. Fast nu heter dårarna inte Hitler och Mussolini, utan Trump och Musk (egentligen också Putin med flera).

Elon Musk har på sistone uppmärksammats för att stödja judehat och pro-nazistiska aktiviteter på sitt ”X” (tidigare Twitter, se DN 11/9). Mindre uppmärksamhet ägnas åt vad Donald Trump sagt på vissa medier. Här gäller det vad han tänker göra med sina politiska motståndare om/när han åter blir USA:s president. Vilket är fullt möjligt.

Journalister som Glenn Beck, liksom före detta Trump-medarbetaren Miles Taylor på tv-kanalen MSNBC, varnar för dessa planer, som inkluderar fängslande (eller avrättning) av Joe Biden och hans närmaste medarbetare. För en större skara av Trumps politiska motståndare funderade han redan under sin presidenttid på att i framtiden använda Guantanamo bay på Kuba som fängelse, där attentatsmän från attacken 11/9 2001 förvaras. Men – det skulle bli ”för dyrt”!

Trumps högerradikaler är i full färd med ”Agenda 47” och ”Projekt 2025” som innebär ”eliminering” av färgade och svarta, judar, ateister, ickekristna vita, kvinnor som vill behålla abortlagen, LGBTQI-folk med flera. Vidare vill man göra om hela det amerikanska regeringssystemet, avskeda 50 000 tjänstemän och ersätta dem med Trump-lojalister. På programmet står också: Slut med automatiskt USA-medborgarskap för den som har amerikansk mor, kriminalisera migranter/flyktingar och bura in hemlösa i läger. Medborgarrättslagarna från 1960-talet tas bort.

De som tror att ett försvagat rättsväsende och konstitutionen kommer att stoppa detta underskattar kraften i trumpismens personkult. Författaren Richard Ford varnar för blindheten inför ”varje diktator och demagog”, som tycks ny och ovanlig. Redan 2016 var det så. ”Vi ville inte se det komma.”