Radar · Mänskliga rättigheter

Iransk flicka utom räddning

Omfattande protester både i Iran och internationellt följde efter Masha Aminis död för ett drygt år sedan.

Livet lär inte att gå att rädda på den tonåring som skadats svårt efter att ha blivit konfronterad av iransk polis.

Flickan, Armita Garawand, ska ha hamnat i koma i början av oktober efter ett ingripande av representanter för poliser vars uppgift är att se till att moral och klädkoder upprätthålls. På måndagen meddelade hennes pappa att det inte längre fanns ”hopp om tillfrisknande”.

Regimkritiska aktivister hävdar att den 16-åriga Garawand attackerades av Irans så kallade moralpolis i Teheran då de ansett att hon inte följde strikta klädkoder för kvinnor. Fadern citeras av den i Norge baserade människorättsgruppen Hengaw.

Hengaw säger också att flickan inte genomgått några operationer sedan hon togs in på sjukhus 1 oktober.

Iran förnekar fullständigt anklagelserna om händelsen på tunnelbanan som inbegrep kvinnliga poliser. Iran har tidigare meddelat att flickan ”troligen är hjärndöd” enligt statliga iranska medier, till följd av lågt blodtryck.

Iranska myndigheter har hög beredskap för eventuella ökade sociala spänningar ett drygt år efter att 22-åriga Mahsa Aminis död när hon hölls i förvar av landets moralpolis. Amini greps i september i fjol för att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt. Hennes död ledde till flera månader av protester som skakat landets styre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV