Radar · Utrikes

Sjukdomsvåg i Kina – WHO begär information

Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Världshälsoorganisationen WHO manar människor i Kina att ”följa åtgärder för att minska risken för luftvägssjukdomar”. Uppmaningen kommer efter rapporter om klusterutbrott av lunginflammation bland barn i landets norra del.

WHO rekommenderar nu kineserna att bland annat använda sig av föreskrivna vacciner, hålla avstånd och stanna hemma vid sjukdom, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

På en presskonferens den 13 november meddelade kinesiska myndigheter att antalet sjukdomsfall relaterade till luftvägarna hade blivit fler, något man kopplade till hävandet av covidrestriktionerna i kombination med att flera kända virus för närvarande är i omlopp.

Tidigare i veckan kom rapporter om kluster av icke-diagnostiserad lunginflammation bland barn i Norra Kina.

”Det är oklart om dessa fall har med den generella ökningen av luftvägsinfektioner att göra som tidigare rapporterats av kinesiska myndigheter, eller om det handlar om separata händelser”, skriver WHO, som även noterar att antalet influensafall stigit i samma del av landet sedan mitten av oktober.

WHO:s förfrågan gäller information om både klusterutbrotten av lunginflammation och den ökande förekomsten av luftvägsinfektioner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV