Radar · Fred

Britterna försvarar donation av uranammunition

En brittisk stridsvagn av typen Challenger 2, som kan använda ammunition med utarmat uran.

Storbritannien försvarar beslutet att skicka ammunition till Ukraina som innehåller utarmat uran.

Storbritannien har bekräftat att ammunitionen ska levereras tillsammans med Challenger 2-stridsvagnar. Utarmat uran är en biprodukt när uran anrikas och att ämnet är så pass tungt – tyngre än bly – gör det användbart i pansargenombrytande vapen.

Rysslands president Vladimir Putin har kritiserat beslutet och anklagar västvärlden för att ”använda vapen med en kärnkomponent”. Utrikesminister Sergej Lavrov har beskrivit det som en ”allvarlig eskalering”, enligt AFP.

Kritiken avfärdas från brittiskt håll. Utrikesminister James Cleverly säger att det inte rör sig om någon kärnupptrappning, och experter säger att det inte kan bli en kärnreaktion som ett kärnvapen.

– Det finns inget hot mot Ryssland, det här är enbart för att hjälpa Ukraina att försvara sig, sade Cleverly vid en pressträff enligt flera medier, och fortsatte:

– Det är värt att säkerställa att alla förstår att bara för att ordet uran finns i rubriken ”ammunition innehållande utarmat uran”, så är det inte kärnvapenammunition.

Utarmat uran har använts sedan Gulfkriget. Ämnet är radioaktivt, men betydligt mindre än obehandlat uran. Strålningen är också främst alfapartiklar, som inte tränger genom huden, men som kan vara farligt om man andas in dammpartiklar med ämnet eller om exempelvis splitter tränger in i kroppen, enligt ett EU-dokument.