Radar · Miljö

Tre dagars klimataktioner på gång i Göteborg 

Med start på torsdag kommer Extinction rebellion att genomföra tre dagar fulla med civila olydnadsaktioner och demonstrationer i Göteborg. Fokus ligger på Göteborgs fossila verksamheter. Bland annat på Göteborgs Energihamn, där det varje år lossas drygt 20 miljoner ton olja, utan några planer på minskning. 

– Med Göteborgsupproret vill vi uppmärksamma det vansinniga i att låta oljan forsa in i Göteborg samtidigt som politikerna har beslutat att vi ska bli fossiloberoende till 2030, säger Annelie Ängdervik, lärare och aktiv i XR Göteborg, i ett pressmeddelande. 

Parollen för de tre dagarna med aktioner är Älska livet – stoppa fossilet. På torsdag eftermiddag går aktivisterna i ett långt tåg från Trädgårdsföreningen till Gustav Adolfs Torg för att uppvakta politikerna.

Redan under förra årets Göteborguppror fick politikerna frågan: Vad ska göras för att ställa om Göteborg till en fossilfri stad?

– Tyvärr fick vi aldrig något svar. Vi kräver att Göteborgs kommunfullmäktige klubbar igenom beslut som faktiskt minskar koldioxidutsläppen och vi vill att de startar redan torsdag 25 maj, säger Annelie Ängdervik i pressmeddelandet.