Glöd · Debatt

Öppet brev till public service: Varför visa kosläpp? 

Äntligen lite frihet, men bara för en kort tid – och till och med sommarens grönbete är hotat.

När public service-medier rapporterar okritiskt om kosläpp går de mjölkindustrins ärenden, skriver Johanna Månsson i ett öppet brev till SR och SVT.

DEBATT. Sveriges television och Sveriges radio – tycker ni att kraven på sakliga, opartiska public service-medier uppfylls när ni rapporterar om kosläpp? Har ni till exempel även rapporterat om hur kossornas resterande liv levs, eller varför det inte finns kalv- eller tjursläpp? 

Som skattefinansierade verksamheter har ni i uppdrag att rapportera om verkligheten. Visste ni förresten att den svenska betesrätten för kor inom svensk mjölkindustri är hotad? Men ni väljer ändå att lyfta fram ”vårrusiga kor som släpps ut på sommarbete” … Som skattebetalare kan en tycka att sådana artiklar inte är vare sig sakliga eller opartiska. 

Men å andra sidan verkar journalister över hela vårt avlånga land sakna förmågan att tänka kritiskt. Det är som att de flesta av er går mjölkindustrins ärenden – genom att försköna djurplågerijippon och därmed lura svenska folket. 

Att med ordets makt i en text upprätthålla ett beteende som visar på kognitiv dissonans (dricka mjölk, äta nötkött och samtidigt glädjas över att kor släpps ut under några korta månader per år) är förödande för framtida förhoppningar om förändrad samhällssystem, som inte bygger på våld mot andra djur för att gå runt. 

För en förbättring i världen skriver en självklart under petitionen Stoppa slakten, det europeiska medborgarinitiativet End the slaughter age och Djurens rätts kampanj (tillsammans med andra internationella organisationer) End of the line for factory farming.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV