Radar · Utrikes

Högerextrema ryssar angriper Ryssland – inte över

Väpnade grupper har korsat gränsen från Ukraina till Ryssland.

Regimkritiska ryssar – med tydliga högerextrema kopplingar – har rullat in i hemlandet med bepansrade fordon. Strider antas ske på rysk mark, skriver TT.

– Invånare i gränsområdena: Stanna hemma, gör inget motstånd och var inte rädda. Vi är inte era fiender, sade en av flera militärklädda män i ett filmklipp som den paramilitära gruppen Rysslands frihetslegion (LSR) lade upp i sociala medier.

LSR är en väpnad grupp som säger sig ha bildats av och för ryska frivilliga som vill strida för Ukraina i det pågående kriget. Det är en av två grupper som tar på sig ansvaret och pekas ut som ansvariga för intrånget över gränsen.

Den andra gruppen heter Ryska frivilligkåren (RDK) och bildades av ryska uttalade nynazister som också säger sig stå på Ukrainas sida i kriget.

Den grävande journalistgruppen Bellingcats expert på högerextrema grupper, Michael Colborne, har följt RDK över en längre tid. Han har lagt upp ett av gruppens senaste filmklipp på Twitter och konstaterar att de två män som syns i det är lätta att känna igen för personer som har insyn i myllan av ”ryska högerextremister som har tillbringat tid i Ukraina”.