Illegala guldgrävare har i åratal plågat, spridit sjukdomar och dödat personer från urfolket Yanomani i norra Brasilien. Men när myndigheterna tillsist ingrep, gav det resultat.
Det var efter maktskiftet i Brasilien som myndigheter började ta i med krafttag för att komma till bukt med de illegala guldgrävarna som plågat de norra delarna av landet och urfolket Yanomani. Ett område stort som Portugal. Nyhetssajten Mongabay rapporterar att runt 30 000 illegala guldgrävare fördrivit sedan februari, vilket motsvarar runt 75 till 80 procent guldgrävarna. Något som också börjat ge avtryck i statistiken. Larm om illegal gruvnäring är nu nere på noll, för första gången sedan 2020, enligt satellitövervakning från den brasilianska federala polisen. Förra året – mellan maj och april – kom 538 larm.
En brokig skara
De illegala gruvarbetarna är alltifrån lycksökare, enkla lantarbetare på jakt efter en försörjning och personer med kopplingar till den organiserade brottsligheten. Vid flera tillfällen har det uppstått blodiga konfrontationer när polis ingripit. I maj sköts fyra personer ihjäl som ska ha angripit polisen. Även personer ur urfolket Yanomani har fått sätta livet till. Enligt Mongabay rör det sig om 15 personer som dödats av illegala gruvarbetare sedan april. Men personer från urfolket har också fått sätta livet till på grund av de sjukdomar som kontakten inneburit.
Men experter som pratat med Mongabay, säger till sajten att risken är överhängande att den illegala gruvnäringen istället flyttar till andra regioner i landet. Förutom bättre kontroll och övervakning, efterlyser forskaren Aiala Colares Couto insatser så att de illegala gruvarbetarna kan hitta andra möjligheter till försörjning.