Radar · Mänskliga rättigheter

Långsittande ledare kommer vinna ännu ett ensidigt val

Kambodjas premiärminister Hun Sen visar upp sitt finger med block som bevisar att han röstat.

Kambodjas premiärminister Hun Sen, 70, som suttit vid makten sedan 1985 kommer förklara sig vinnare även av dagens val enligt ledande experter på Kambodjas politik. Oppositionen är förtryckt och ledande företrädare arresterade. 

Hun Sens regerande Kambodjanska folkpart (CPP) har efter en tids tillslag mot oppositionen nästan inget motstånd. Vissa mindre oppositionspartier tillåts visserligen ställa upp, men det bedöms mest vara för att öka skenet av att det är fråga om ett legitimt val. 

Kambodja är ett land med 16,5 miljoner invånare och härbärgerar kulturskatter som templen i Angkor men är också kända för sin brutala historia. Under andra delen av sjuttiotalet genomförde Röda khmererna en brutal folkmordspolitik under ledaren Pol Pot. Två miljoner människor, en fjärdedel av dåtidens befolkning, beräknas ha dödats.

Efter en kort tid av demokrati kom sedan en tidigare befälhavare för Röda Khemererna, Hun Sen, till makten och har styrt landet i närmare fyra decennier. 

Regimen uppges vara måna om att försöka ge dagens val ett legitimt yttre. Bland annat för att ledaren vid vinst skulle kunna nå ett rekord i att sitta länge vid makten i världen. 

– Hun Sen är rädd för att köra på sitt rekord och skulle hellre hålla en tom övning än att riskera en fri och rättvis dom över sitt autokratiska styre, säger Kenneth Roth, tidigare chef för Human Rights Watch, till CNN.

Ryska valobservatörer vid en vallokal i Takhmua i Kandal-provinsen, sydöstra Phnom Penh, Kambodja, söndagen den 23 juli 2023
Ryska valobservatörer vid en vallokal i Takhmua i Kandal-provinsen, sydöstra Phnom Penh, Kambodja, söndagen den 23 juli 2023. Kambodjaner går till val på söndag med den sittande premiärministern Hun Sen och hans parti kommer vinna på grund av omfattande förtryck och skrämsel riktad mot oppositionen. Foto: Heng Sinith /AP

Repressionen av oppositionen har stegrats sedan 2013 då en allians av oppositionspartier lyckade få över 40 procent av rösterna. Medborgarättsorganisationer uppger att alla betydande oppositionspolitiker har fängslats eller förbjudits att agera politiskt. 

Trots detta lyckade ett nytt parti, Candlelight Party, växa sig så pass starka att de i början på året sågs som ett realistiskt hot mot regimen. Kambodjas nationella valkommitté förbjöd partiet nyligen och hänvisade till administrativa fel som påstås ha begåtts. 

”Den kambodjanska regeringen har intensifierat trakasserier och godtyckliga arresteringar av medlemmar och aktivister från oppositionspartiet Candlelight Party (CLP) inför nationella val som är planerade till den 23 juli 2023”, uppgav Human Rights Watch i ett pressmeddelande nyligen. 

På ytan kan valet i Kambodja se ut som ett riktigt val, men utgången är enligt ledande experter given till den sittande regimens fördel
På ytan kan valet i Kambodja se ut som ett riktigt val, men utgången är enligt ledande experter given till den sittande regimens fördel. Foto Heng Sinith

De uppmanar myndigheterna att sluta rikta in sig på oppositionen, omedelbart släppa alla grundlösa anklagelser och släppa alla de olagligt fängslade. 

”Det kommande valet påminner inte mycket om en verklig demokratisk process sedan den nationella valkommittén i maj fastställde att det största oppositionspartiet, Candlelight Party, inte kan delta i valet på hopkokta administrativa grunder”, uppgav Human Rights Watch.

Utmaningen för regimen är att få tillräckligt många att gå och rösta för att upprätthålla fasaden av ett demokratiskt val. Det finns inget officiellt tvång att rösta men den som inte gör det kan drabbas av inskränkningar enligt en nyligen antagen lag. Exempelvis måste kandidater som ställer upp i val ha röstat i minst två val. Det är också förbjudet att förespråka en bojkott av ett val.

Tempelruinerna vid Angkor Wat
Tempelruinerna vid Angkor Wat. Foto: Paul Szewczyk/Unsplash
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV