Radar · Miljö

14 ytterligare miljöaktivister häktas

Totalt 16 personer är nu häktade och frihetsberövade för sitt deltagande i aktioner mot torvindustrin i Småland. De riskerar upp till fyra års fängelse.

Sedan tidigare sitter redan två kvinnor från organisationen Återställ våtmarker i häkte efter att ha anklagats för grovt olaga intrång och grov skadegörelse på en torvtäkt i Bredaryd i Värnamo kommun.

Vid dagens och gårdagens förhandlingar i Växjö tingsrätt häktades 14 personer på samma grunder. Totalt sett är nu 16 personer häktade uppger P4 Jönköping.

Tingsrätten har tidigare motiverat frihetsberövningarna med att de ansåg det fanns risk för fortsatt brottslighet om de misstänkta var på fri fot.

En person uppges redan ha släppts fri eftersom han inte tidigare deltagit vid någon aktion. Runt 40 personer ska ha deltagit i manifestationen.

Medgrundaren till Återställ våtmarker, Alfred Westh, har i veckan till Syre kommenterat ärendet och menat att det är en absurd situation när personer som försöker återställa ökenliknande natur ska bli inlåsta för det.

Brotten som de häktade är anklagade för är som lägst sex månaders fängelse och maximalt fyra år.

Återställ våtmarker betonar att de är tydliga med detta till alla som är med på träningar för att göra aktioner.

– Vi brukar vara tydliga mot alla som är med på träningarna. Om du gör motstånd mot systemet så kommer de göra allt för att försöka stoppa oss. Och vi måste förbereda oss på att det kan bli bli hård repression, med fängelse eller böter och skadestånd, sa Alfred Westh till Syre i veckan.

Återställ våtmarker bedriver en längre periods mer intensiva aktioner mot torvindustrin i Sverige och kommer nästa vecka avsluta perioden med en aktionsvecka i Kumla där det finska företaget Neova driver en stor torvfabrik.

Brytning av torv är mycket skadligt för den lokala miljön och påverkar i stor grad klimatet. Den största användningen av torv är för odling i småkrukor, ”jord” i säck för hushåll och eldning i fjärrvärmeverk. Det finns gott om ersättningsprodukter för torven som skulle kunna användas.

Läs mer:

Aktivister från Återställ våtmarker häktade: ”Absurd situation”

Klimatktivist: ”Det känns som lagföringen är en beställning”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV