Radar · Morgonkollen

Korruptionsanklagelser skakar Ukraina

Ett krismöte ska hållas med försvarsminister Oleksij Reznikov på måndagen.

Ukrainas biträdande minister vid infrastrukturdepartementet, Vasyl Lozynskyj, har sparkats i samband med anklagelser om bedrägeri.
Samtidigt förnekar försvarsdepartementet uppgifter om att man blåst upp matpriser i ett kontrakt, i den värsta korruptionsskandalen som drabbat de väpnade styrkorna sedan kriget bröt ut.

Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal meddelade i ett uttalande på meddelandeappen Telegram att Vasyl Lozynskyj inte blir kvar på sitt jobb. Lozynskyj, som haft posten sedan i maj 2020, greps i lördags av Ukrainas antikorruptionsbyrå Nabu, misstänkt för förskingring.

Enligt Nabu hade han tagit emot 400 000 dollar för att ”underlätta ingåendet av kontrakt för inköp av utrustning och generatorer till uppblåsta priser”.

I lördags rapporterade medier också om anklagelser att Ukrainas försvarsdepartement undertecknat ett avtal med priser ”två till tre gånger högre” än nuvarande priser för baslivsmedel.

Kontraktet uppges vara värt mer än motsvarande 350 miljoner dollar.

Försvarsdepartementet kallar uppgifterna för ”falska” och uppger att det ”köper relevanta produkter i enlighet med det förfarande som fastställts av lagen”. Men en utredning om hur informationen kommit att delas ska genomföras.

Departementet uppger att det utförs kontroller av undertecknade kontrakt, och att en internrevision ska genomföras. Ett krismöte ska också hållas med försvarsminister Oleksij Reznikov på måndag.

”Om man upptäcker att det förekommit oegentligheter i försvarsdepartementets tjänstemäns verksamhet kommer de att hållas ansvariga i enlighet med rådande lag”, meddelar departementet.

TT