Radar · Miljö

Fritzon (S): SD-samarbete orsakar klimat-oro i EU

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) var först ut bland de svenska ministrarna att frågas ut i EU:s utskott inför vårens svenska ordförandeskap.

Under måndagen besökte klimat och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) EU-parlamentets klimatutskott för att svara på frågor inför det svenska ordförandeskapet i EU. Enligt EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S), som sitter i utskottet, handlade flera av frågorna om regeringens samarbete med SD och vad det innebär för EU:s klimatambitioner.

Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) var först ut bland de totalt 14 ministrar som under veckan kommer att framträda i olika EU-parlamentsutskott för att svara på frågor om det svenska ordförandeskap i EU:s ministerråd. Pourmokhtari kommenterade bland annat den nya regeringens beslut att slå ihop miljö- och näringsdepartementen, och menade att det är en satsning på klimatarbetet och inte tvärtom.

– Den största delen av det här nya superdepartementet är miljön. Vi vill helt enkelt ge en skjuts till de här frågorna, svarade Pourmokhtari enligt TT.

”Bromsar klimatarbetet på hemmaplan”

EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S), som sitter i utskottet, uppger att flera av frågorna som Poutrmokhtari (L) fick handlade om regeringens samarbete med Sverigedemokraterna. Det finns en tydlig oro för hur det kan komma att påverka klimatarbetet, menar Fritzon (S).

– För när EU höjer sina ambitioner väljer regeringen att i stället bromsa klimatarbetet på hemmaplan. Pourmokhtari pratar vackert om ansvar och politiskt mod, men den politik vi ser i praktiken är ett svek mot alla som vill känna framtidshopp, säger Heléne Fritzon (S) och fortsätter;
 
– Regeringens politik riskerar att Sverige missar klimatmålen. Sverige har varit ledande i klimatarbetet. Det var förödande kritik i rummet eftersom regeringen samarbetar med ett högerextremt parti och överger sina klimatambitioner. Romina Pourmokhtari (L) svarar inte på hur det förtroendet åter ska byggas upp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV