Radar · Utrikes

Venedigs kanaler torkar – regnbrist slår hårt

Turister på en av Venedigs många broar inspekterar de torra kanalerna den 21 februari.

Övertäckta gondoler ligger strandade på grå lera. Veckor av torrt vinterväder har tömt Venedigs berömda kanaler på vatten och lämnat kvar en föga inbjudande sörja.

Nu stiger oron för ännu en svår torka i Italien efter förra årets ovanligt svåra värmebölja och brist på regn, som ledde till att nödläge utfärdades i fem nordliga regioner. I år har det snöat hälften så mycket som det brukar i Alperna, enligt forskare och miljöorganisationer, rapporterar The Guardian.

Gondoler strandade under lågvatten i Venedig den 18 februari. Foto: Luigi Costantini/AP/TT Foto:
Flera av Venedigs mindre kanaler har praktiskt taget torrlagts. I de större kanalerna finns fortfarande vatten, men betydligt mindre än vanligt. Bild från 21 februari. Foto: Luigi Costantini/AP/TT Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

I Venedig – en stad så gott som fullständigt byggd på vatten – är översvämningar vanligen det största hotet. Nu innebär regnbristen att gondoler, vattentaxis och ambulanser har svårt att ta sig fram i flera av stadens kanaler. Problemet blir särskilt akut under lågvatten.

Översvämningar är vanliga, men de senaste åren har även torka hotat Venedig. Stadens huvudproblem är att skadliga föroreningar och översvämningar hotar att förstöra väsentliga delar av dess kulturarv.

Nödläget uppges bero på en kombination av en rad olyckliga omständigheter: bristen på regnvatten, högtryck, fullmåne och havsströmmar. Italiens sjöar och floder lider av allvarlig brist på vatten, enligt den italienska miljöorganisationen Legambiente, särskilt i landets norra delar.

Po, Italiens längsta flod som löper från Alperna i nordväst till Adriatiska havet i öster, har enligt organisationen just nu 60 procent mindre vatten än normalt. Även i Gardasjön är vattenmängden nere på rekordlåga nivåer.

Torkan som slog mot Italien under sommaren 2022 var den värsta på 70 år. Nu fruktar befolkningen en liknande katastrof.