Radar · Utrikes

Guterres: Årsdagen en grym milstolpe

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba tallar till FN:s generalförsamling.

FN:s generalsekreterare António Guterres kallar Rysslands invasion av Ukraina ”en skymf mot vårt kollektiva samvete”.
Hans uttalande kommer under generalsförsamlingens möte sent på onsdagen, svensk tid.

Medan striderna fortsätter i Ukraina håller FN:s generalförsamling ett möte om situationen i landet, två dagar före årsdagen av invasionen.

– En grym milstolpe för det ukrainska folket och det internationella samfundet, sade kallade generalsekreterare António Guterres om invasionen när han inledningstalade.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia svarade med att säga att västvärlden driver hela världen mot avgrunden i sin kamp att vinna i Ukraina.

– I sin iver att besegra Ryssland på vilket sätt de än kan, anser de inte att de kan offra Ukraina, de är redo att driva hela världen ner i en avgrund, säger han i FN:s generalförsamling och lägger till att väst även är berett att offra alla utvecklingsländer.

Hoppas på stort stöd

Generalförsamlingen ska under mötet diskutera en motion lagd av Ukraina, som uppmanar till en ”rättvis och varaktig fred”.

Ukraina hade velat se en mer långtgående resolution, men hoppas att den som nu ligger ska få stödjas av en majoritet av världssamfundet. Runt 60 länder har ställt sig bakom resolutionen, som betonar vikten av att så snart som möjligt nå en fred i linje med FN:s stadgar.

Den kräver även att Ryssland ”omedelbart, fullt ut och villkorslöst drar tillbaka alla sina militära styrkor från ukrainskt territorium”.

Ukraina hoppas få stöd av minst de 143 länder som i oktober ställde sig bakom en resolution som fördömde Rysslands ”olagliga annekteringar” av delar av ukrainskt territorium. Då röstade 5 länder emot och 35 lade ned sina röster, bland dem Kina, Indien, Sydafrika och Pakistan.

Zelenska vill se krigsdomstol

Inför onsdagens möte sade president Volodymyr Zelenskyjs fru Olena Zelenska under ett möte med toppdiplomater i FN att organisationen måste införa en domstol för ryska krigsförbrytelser.

– Jag tror att ni håller med mig, oavsett varifrån ni kommer, att vi har rätten att inte dödas i våra hem, sade hon via videolänk från Kiev, och fortsatte:

– Men trots det har ukrainare under hela det gångna året dödats inför världens blickar, i sina egna städer, byar, lägenheter, sjukhus och teatrar. Därför uppmanar vi FN att införa en speciell domstol för brott under den ryska aggressionen.