Radar · Utrikes

FN varnar för att Djalalis avrättning är nära

Ahmadreza Djalali har disputerat i katastrofmedicin vid Karolinska institutet.

FN varnar för att den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalalis dödsdom i Iran kan komma att verkställas när som helst. "Iran måste stoppa denna avrättning", skriver FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk på X.

Türk betonar även avsaknaden av en ”rättvis rättegång” för Djalali, som dömdes till döden för spioneri i Iran 2017.

”Ett moratorium för alla dödsdomar krävs omedelbart”, skriver han.

Människorättsorganisationen Amnesty kom med en liknande varning i fredags.

52-årige Ahmadreza Djalali hade då fått möjlighet att ringa hem till sin hustru från Evinfängelset. Telefonsamtalet skedde enligt Amnesty efter att han fått besked från en tjänsteman från det iranska domstolsväsendet om att dödsdomen var slutgiltig och kunde verkställas när som helst.

Samtidigt har en video med Djalalis bekännelse, som enligt hans försvarare är framtvingad, visats i statlig iransk tv.

– Det är väldigt oroande. När iranska myndigheter gör så här är det ofta ett tecken på att man förbereder sig på en avrättning. Det är ett sätt att rättfärdiga det man håller på med för iranska folket. Det är också extra oroande eftersom Ahmadreza själv fått höra att avrättningen kan ske, sade Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty, till TT i fredags.

Tjänstemannen ska i samtalet med Djalali i fängelset ha tagit upp Svea hovrätts fastställande dom mot iranske Hamid Noury i tisdags. Personen ska enligt Amnesty ha sagt att Sverige håller Noury fängslad för att tvinga Iran att frige Djalali.

Noury är dömd till livstids fängelse för inblandning i massavrättningar i ett iranskt fängelse 1988.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV