Radar · Miljö

Han tar över som EU:s klimatboss

Maroš Šefčovič tar över efter Frans Timmermans som EU:s nya klimatboss.

Frans Timmermans som häromdagen avgick som vice ordförande för EU-kommissionen, har länge varit ansiktet utåt för EU:s gröna giv. När han nu kastar sig in i den nederländska politiken, tar Maroš Šefčovič över rollen som EU:s gröna ”tsar”.

Frans Timmerman har gjort sig känd som en av den gröna givens ihärdigaste försvarare. När lagpaket som stakar ut vägen mot koldioxidneutralitet och hållbarhet mött motstånd, har Frans Timmermans tryckt på för att EU inte ska tappa fart. Senast ryckte han ut till försvar för EU:e restaueringslag som den största gruppen i EU-parlamentet, konservativa EPP, sågade till fotknölarna och ville förkasta helt och hållet.

Känd som ”mr fix”

Enligt tidningen Euractive höll han personliga möten med en rad parlamentariker för att övertala dem att rösta för lagstiftningen som ska bidra till att Europas natur återhämtar sig till 2050. Med knapp marginal klarade den också en första omröstning – där parlamentet bestämde sin förhandlingsposition.

– Min erfarenhet av klimat och natur är att ju längre man väntar desto dyrare blir det, förklarade han sin brådska i en intervju.

Men Nederländerna går mot val och en rödgrön koalition har valt Frans Timmermans att leda den. Istället faller nu ansvaret för att försvara och genomföra EU:s gröna giv på slovaken Šefčovič som är energikommissionär.

Enligt tidningen Politico, är han känd som ”mr fix”.

I ett uttalande skriver  kommissionens ordförande Ursula von Der Leyen att Maroš Šefčovič är ”en av de mest seniora och erfarna medlemmarna i min kommission” och att ”han kommer att vara ansvarig för att föra den europeiska gröna given framåt med samma prioritet.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV