Radar

Intensiva försök att evakuera i Sudan

Rök ses stiga från Sudans huvudstad Khartum på lördagen.

Hårda strider i Sudan försvårar försöken att få ut utländska medborgare. USA och Storbritannien har lyckats få ut sina ambassadanställda från landet, medan en person uppges ha skottskadats vid fransk evakuering.

Över 400 civila sudaneser har dödats i de inbördes striderna som rasat i Sudan i över en vecka, men antalet döda är troligen många fler i den väpnade kampen mellan Sudans armén och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces).

Försök att få ut västländers ambassadpersonal har försvårats av de häftigt uppblossande strider i huvudstaden samt att svåra sammandrabbningar vid den internationella flygplatsen i Khartum.

”Brittisk militär har slutfört en komplicerad och snabb evakuering av brittiska diplomater och deras familjer från Sudan, detta på grund av den betydande eskaleringen i våldsamheter och hot mot ambassadpersonal”, skrev premiärminister Rishi Sunak på sociala medier på söndagen.

1 200 brittiska soldater

Omfattningen på insatsen är tydlig: fler än 1 200 soldater ingick från flera försvarsgrenar där flygvapnet ingick.

Den brittiske försvarsministern Ben Wallace meddelade att insatsen genomförts tillsammans med USA, Frankrike och andra allierade.

Även Frankrike genomförde en evakuering, men när en kolonn färdades genom Khartum skottskadades en person, enligt Sudans armé. Även en person från Egyptens ambassad skottskadades vid en evakuering.

Uppgifter om evakueringsvägar skiljer sig åt. Saudiarabien, som var först att lyckas, kunde få iväg diplomater och andra utländska medborgare via hamnen i Port Sudan, omkring 70 mil fågelvägen från Khartum. Landvägen är över 80 mil och tar i vanliga fall över tolv timmar att färdas.

USA i sin tur skickade över 100 soldater för att få ut färre än 100 personer. Vid den amerikanska evakueringen användes transporthelikoptrar av typ Chinook som flög från Djibouti via Etiopien till Sudan. Helikoptrarna var mindre än en timme på marken i Sudan, enligt generallöjtnant Douglas Sims.

Tyskland försökte redan tidigare i veckan att evakuera tyska medborgare, men de stora transportplan som flög mot Sudan tvingades att vända om på grund av säkerhetsläget. På söndagen inleddes ett nytt försök.

”Vårt mål är att flyga ut så många tyska medborgare som möjligt (…) vi försöker också ta med medborgare från EU-länder och andra länder” skrev tyska UD på söndagseftermiddagen.

EU har tidigare meddelat att man ”försöker koordinera insatser” för att få ut civila.

Stängda gränser

Även bland annat Spanien och Italien har inlett insatser. Sverige riksdag godkände på söndagen en evakueringsinsats till landet.

Läget blir samtidigt allt mer desperat för befolkningen med brist på både mat och vatten.

Internet var till stor del utslaget natten mot söndag, enligt Netblocks som analyserar den globala nättrafiken. Internettrafiken i landet är bara på två procent av den vanliga nivån.

Många försöker att fly huvudstaden med fem miljoner invånare och parallellt pågående strider i bland annat Darfurprovinsen. FN säger att upp emot 20 000 lyckats ta sig till grannlandet Tchad, men uppgifter gör gällande att gränserna mot Tchad och Egypten helt eller delvis stängts.

Hur många som blivit internflyktingar i Sudan var osäkert på söndagskvällen.

Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Bägge generaler gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott, när de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där sudaneser tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV