Radar · Miljö

Bred uppslutning vid klimatstrejk

Greta Thunberg var på plats under dagens klimatdemonstration i Stockholm.

I samband med Week of Action för klimatet arrangerades under fredagen en demonstration på Mynttorget i Stockholm. – Man mår bra av att engagera sig, säger deltagaren Fatima Berthelsen.

Över 100 organisationer, grupper och rörelser står bakom pågående aktionsvecka för klimatet och ett flertal anslöt sig till den demonstration som ägde rum i Stockholm under fredagen.

– Det är bra att det finns många olika organisationer som krokar i varandra på olika sätt. På så sätt kan man som individ hitta det sammanhang som känns bäst för en själv, utifrån hur mycket man kan och vill delta, menar Fatima Berthelsen som anslutit vid Mynttorget tillsammans med två söner.

Fatima Berthelsen arbetar till vardags som barnmorska och är engagerad i hälso- och sjukvårdspersonal för Extinction Rebellion.

– Vi som arbetar inom hälso- och sjukvården vet att det verkligen inte finns resurser för att klara av att hantera klimatkrisens hälsoeffekter.

På plats var även medlemmar i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, till vardags Svenska Freds, för att visa att kampen mot krig går hand i hand med kampen för klimatet.

– Förutom att krig i sig är fruktansvärt tar det bort enorma resurser från klimatarbetet. Det är tid, uppmärksamhet och resurser som vi inte har råd att förlora. Varje minut räknas. Vi befinner oss i ett sprintlopp och ligger redan två varv efter, säger Jan Cortobius från Svenska Freds.

– Samma ekonomiska och politiska krafter som tjänar på krig, tjänar också på klimatförstörelse. Och det är vi vanliga människor som får betala priset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV