Radar · Utrikes

Uppgift: Lastbilar med bränsle över gränsen

Lastbilar från egyptiska Röda Halvmånen körde över gränsen vid Rafah i lördags.

Sammanlagt 17 lastbilar med förnödenheter är på väg in i Gaza från Egypten, samtidigt som Israel varnar för att man inleder en upptrappning av kriget.

Enligt en tjänsteman vid Rafah-övergången har även sex lastbilar med bränsle tillåtits köra över gränsen, skriver AFP. Uppgiften har inte bekräftats.

Bränslet uppges vara avsett för generatorer vid två sjukhus.
Behovet av bränsle är stort inne i Gazaremsan, men Israel uppges ha motsatt sig att bränsle ska ingå bland förnödenheter eftersom man befarar att terrorstämplade Hamas skulle använda den i sin krigföring.

I lördags tilläts 20 lastbilar fyllda med bland annat tonfiskkonserver, pasta och annan nödproviant rulla in över gränsen vid Rafah-övergången från den egyptiska sidan till Gazaremsan. Därefter stängdes gränsen igen.

Då beskrevs förnödenheterna som ”en droppe i havet” av Juliette Touma, kommunikationschef på FN-organet för palestinska flyktingar, UNRWA.

FN uppskattar att omkring 100 lastbilstransporter per dag behövs för att möta behovet inne i Gaza.

Gaza var redan före kriget beroende av stöd från omvärlden. I vanliga fall passerar 500 lastbilar gränsen varje dag med förnödenheter till den fattiga och tätt befolkade enklaven, framför allt via övergångarna till Israel, enligt Touma.

Antalet människor som har dödats i Gaza under två veckors krig räknas till fler än 4 600, enligt en söndagsuppdatering från den palestinska vårdmyndigheten i det Hamasstyrda området. En miljon människor uppges var på flykt inom Gazaremsan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV