Radar · Utrikes

Rapporterade om Aminis död – döms

Mahsa Zhina Aminis död ledde till omfattande protester runt om i världen.

Två journalister som fängslades för att ha rapporterat om Mahsa Zhina Aminis död i iranskt häkte förra året döms till längre fängelsestraff.

Niloufar Hamedi var den första journalist som skrev om fallet, vilket väckte global uppmärksamhet och stora folkliga protester mot Irans islamiska styre. Elaheh Mohammadi rapporterade om 22-åriga Aminis begravning. De döms till sju respektive sex års fängelse, rapporterar det iranska nyhetsorganet Mizan.

De två kvinnorna döms formellt för att ha ”samarbetat med den fientliga amerikanska regeringen”, ”propagerat mot systemet” och undergrävt den nationella säkerheten. Båda har hållits inlåsta i det ökända Evin-fängelset i Teheran sedan de greps i september förra året.

I maj i år tilldelades Hamedi och Mohammadi FN:s främsta pressfrihetspris.

Mahsa Zhina Amini greps av Irans moralpolis den 13 september 2022, för att den inte ansåg att hon bar sin obligatoriska huvudsjal på korrekt vis. Hon fördes sedan till sjukhus efter vad myndigheterna hävdade var en hjärtattack. Hon avled ett par dagar senare, vilket blev en tändande gnista för landsomfattande demonstrationer där iranska kvinnor tog av sig sina sjalar och skanderade slagord mot den islamiska regimen.

I tisdags dömdes Aminis advokat Saleh Nikbakht till ett års fängelse, också anklagad för att ha spridit propaganda och för att ha talat om fallet med utländska medier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV