Radar · Djurrätt

Olja och diesel har läckt från grundstött färja

Mareike Gaiser evakuerades från Marco Polo.

Passagerare och delar av besättningen fick evakueras sedan passagerarfärjan Marco Polo gått på grund i Pukaviksbukten tidigt på söndagsmorgonen.

Larmet om grundstötningen kom 06.25. Marco Polo var på väg från Trelleborg till Karlshamn för att sedan fortsätta till Klaipeda i Litauen.

Mareike Gaiser låg och sov när olyckan inträffade och väcktes av att kaptenen ropade ut i högtalarna att passagerarna skulle packa ihop sina saker och samlas.

– Eftersom jag inte pratar ryska förstod jag inte allt, men besättningen gjorde ett väldigt bra jobb med att informera och det var ingen panik.

Fartyget ligger på grunt vatten där det inte blåser speciellt mycket. Mareike Gaiser säger att det var väldigt dimmigt på platsen.

Efter några timmar evakuerades de runt 40 passagerarna tillsammans med ett 30-tal från besättningen med båt till Karlshamn. 
Marco Polo drivs av TT Line som på sin hemsida skriver att man nu fokuserar på att ta hand passagerare och besättning.

Enligt uppgifter till BLT ska fartyget av okänd anledning ha avvikit från sin vanliga rutt och kommit in på grunt vatten.

Mareike Gaiser säger att hon såg olja i vattnet och Kustbevakningen bekräftar att olja och diesel läckt ut.

– Tillsammans med Sjöräddningssällskapet har vi länsat in fartyget så att vi kan ta hand om oljan, säger Karin Cars på Kustbevakningens pressjour.

Sjö- och flygräddningscentralen kommer att ligga kvar med sina enheter även efter det att man fört passagerarna i land.

– Vi kommer att ligga kvar ifall det skulle hända något med fartyget för det är fortfarande besättning ombord, men det är andra myndigheter som tar vid med inspektioner och miljöräddning, säger Fredrik Strömbäck, presskommunikatör på Sjö- och flygräddningscentralen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV