Radar · Miljö

Klimatfokus på temadag i Vallentuna

Arkivbild på Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar, som föreläste i Vallentuna.

I dag arrangerades Klimatsmart Vallentuna, en årlig klimatdag med syftet att minska Vallentunas klimatpåverkan. Utöver föreläsningar och utställartorg talade representanter från kommunen om arbetet med att klimatanpassa staden.

I år är det femte gången som klimatdagen går av stapeln. På Vallentuna kulturhus höll meteorologen Martin Hedberg ett föredrag med rubriken ”Vad kan man sia om framtiden när allt förändras?”. Även journalisten Peter Alestig var en föreläsare på temat ”Världen som väntar – vårt liv i klimatförändringarnas Sverige”.

På Facebook skriver arrangören: ”Peter Alestig ställer frågan hur Vallentuna kommer att drabbas av ökade klimatrisker som till exempel skyfall. Hur många av oss är beredda på kostnaderna som sannolikt kommer att drabba oss? Vi som bor i Vallentuna? Ja, vem annars? Intressanta reflektioner som borde vara ett mer frekvent samtalsämne”.

En rad lokala utställare fanns också på plats. Till exempel kunde besökarna väga hur mycket koldioxidutsläpp de bidrar till att släppa ut genom att ta en korg och plocka på sig påsar som motsvarade deras olika utsläpp. Syftet med det var att invånarna skulle få en tankeställare, som kan leda till förändringar i beteendet.

Klimatsmart Vallentuna beskriver sig som ett politiskt och religiöst obundet nätverk som startades 2018 av Anna-Maria Nyquist och Lena Särenborg. De hade idéer om att arbeta med miljöfrågor på det lokala planet och sedan blev fler med i nätverket, står det på nätverkets webbplats. Inspirationen kom från Klimatklubben och Greta Thunberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV