Radar · Utrikes

Ytterhögerkandidat leder opinionen när Nederländerna går till val

Regndroppar på en valaffisch för ytterhögerledaren Geert Wilders i centrala Haag.

En rysare väntar när fyra jämnstarka partier kämpar om att bli störst i Nederländernas parlamentsval idag. Vem som efteråt kan regera med vem är högst oklart.

Minst 17 partier väntas ta plats i parlamentets underhus, där inga spärrar finns för att hålla ute de minsta.

Längst upp finns ändå en kvartett i klar ledning i opinionen.

Dilan Yesilgöz-Zegerius från högerliberala VVD, Pieter Omtzigt från nybildade konservativa NSC och Frans Timmermans från rödgröna alliansen PVDA/GL har länge ansetts göra upp om att bli störst och få första tjing på att bilda regering.

I valspurten har dock ytterhögerveteranen Geert Wilders från EU- och invandringsfientliga PVV gått förbi alla i opinionen.

Debattexpert

Egentligen inte överraskande, tycker Sim, som just röstat i en vallokal på Prins Hendrikstraat i centrala Haag.

– Det går alltid väldigt bra för honom i tv-debatterna på slutet. Det passar honom och hans attacker. Sedan har han ändrat sig lite och lockar nu fler personer som inte velat rösta på honom förut, säger Sim till TT:s utsände.

Själv röstar hon för förändring efter 13 år med avgående VVD-ledaren Mark Rutte som regeringschef.

– Det har bara funnits en enda premiärminister under de år som jag fått rösta. I dag kan det bli en förändring som ändrar Nederländerna, säger hon.

Dyra bostäder

Kompisarna Leila och Jewell har också just röstat – även om de tvekade.

– Allt blir bara värre och värre. Det känns givet på förhand med VVD, antagligen med hjälp från PVV, säger Leila.

Här i centrala Haag är det många som betonar bostadsfrågan och ökande levnadsomkostnader som viktiga valfrågor.

– Jag är 27 år och bor fortfarande hemma. Även om jag har ett bra arbete och sköter mig så har jag inte råd att skaffa något eget. Allt går antingen till de väldigt rika eller ex-pats, suckar Jewell.

EU-erfaren?

Mycket tyder på att det kommer att ta lång tid att förhandla fram en ny regering efter valet. Flera olika kombinationer är möjliga: VVD kan välja att gå till både höger och vänster och det är inte heller omöjligt med en allians mellan socialdemokraten Timmermans och konservative Omtzigt.

På vänstersidan finns hopp om att Wilders starka valspurt ska få många tveksamma eller ointresserade att trots allt gå ut och rösta för att undvika att PVV blir störst.

Det kan bädda för språkekvilibristen och förre utrikesministern Timmermans, just hemkommen efter åren som EU-kommissionens klimatgeneral i Bryssel.

– Jag kan verkligen se honom som premiärminister. Jag gillar sättet han talar på, om att vi alla måste hjälpas åt, och att han inte bara klagar, säger vänsterväljaren Daniel, utanför en skivbutik i Amersfoort, fyra mil från Amsterdam.

Fakta: Valet i Nederländerna

Nederländerna håller under onsdagen val till samtliga 150 platser i parlamentets underhus, representanthuset. Valet utlystes i förtid i somras, sedan nuvarande koalitionsregering mellan högerliberala VVD, vänsterliberala D66, konservativa CDA och det lilla kristna partiet CU spruckit på oenighet om invandringspolitiken.

De senaste opinionsmätningarna har pekat mot jämnstora resultat för VVD, nybildade konservativa populistpartiet NSC, en koalition mellan socialdemokratiska PVDA och miljöpartiet Groen Links samt ytterhögerpartiet PVV.

Längre ner finns främst D66, CDA, vänsterpartiet SP, djurrättspartiet PVDD och nybildade landsbygdspopulistiska BBB.

Eftersom Nederländerna saknar nedre spärr för att ta plats i parlamentet beräknas upp till 20 partier kunna få minst ett mandat.

Vallokalerna stänger klockan 21, varpå vallokalsundersökningar väntas från nederländsk tv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV