Radar · Utrikes

Israel säger ja till stridspaus – gisslan friges

Förödelse efter en israelisk flygräd i Gaza.

Hamas och Israel är överens om en tillfällig vapenvila och att ett antal ur den av Hamas tagna gisslan släpps. Den israeliska regeringen godkände avtalet efter ett långt möte under en natt med fortsatta bombningar.

Uppgörelsen innebär att omkring 50 personer som hålls gisslan av Hamas ska släppas mot att Israel går med på en fyra dagar lång paus i striderna.

”Israels regering är förpliktigad att få hem alla som tagits som gisslan. I kväll har regeringen godkänt de huvudsakliga dragen för att nå den första delen av detta mål”, meddelar premiärminister Benjamin Netanyahus kansli.

Striderna ska upphöra klockan tio på torsdagsförmiddagen lokal tid (klockan nio svensk tid), rapporterar statligt kopplade egyptiska tv-kanalen Al Qahera. Samma uppgift kommer från en Hamas-talesperson till Al Jazeera. Israels utrikesminister har sagt till den israeliska militärens radiokanal att gisslan kommer att börja släppas under torsdagen.

Många palestinier släpps

Pausen kommer att förlängas med en dag för var tionde gisslan som släpps, enligt Israels regering. Från Hamas sägs det att pausen kommer att vara som längst i tio dagar.

Hamas välkomnar den ”humanitära” pausen i ett uttalande, där man uppger att överenskommelsen innebär att även 150 palestinier kommer att släppas från israeliska fängelser. Israel har publicerat en lista över 300 namngivna palestinska fångar som skulle kunna bli aktuella för frigivning, många av dem tonåringar.

Tidigare har det uppgetts att båda sidor bland annat kommer att släppa kvinnor och barn.

Mer humanitär hjälp ska nå det belägrade Gaza, enligt överenskommelsen.

Texten har uppdaterats.