Radar · Miljö

Två miljarder dricker ”bajsvatten”

En fjärdedel av jordens befolkning har inte tillgång till säkra vattentillgångar, enligt en FN-rapport.

Tiden håller på att rinna ut om världen ska nå FN:s mål om rent dricksvatten till alla år 2030, varnar FN för inför den första vattenkonferensen på 45 år. Var fjärde person på Jorden dricker i dag vatten som är förorenat av bajs.
– Om vi inte tar itu med det så kommer det definitivt leda till en global kris, säger vattenexperten Richard Connor, enligt FN.

Dåligt fungerande – eller icke existerande – avloppsrening gör att två miljarder människor i världen får sitt dricksvatten från källor som är förorenade av avföring.

– Globalt släpps 80 procent av allt avloppsvatten ut i miljön utan någon rening. I många utvecklingsländer är det i princip 99 procent, säger Richard Connor, huvudförfattare till en ny FN-rapport, enligt AP.

Invånarna löper därmed risk att drabbas av potentiellt livsfarliga sjukdomar som kolera, dysenteri, tyfoid och polio, skriver FN i rapporten som släpps inför en stor vattenkonferens med 6 500 deltagare som hålls i New York i veckan. Några av deltagarna är stats- och regeringschefer och omkring hundra är ministrar.

Farlig väg

Det är den första vattenkonferensen som hålls på 45 år, och FN:s generalsekreterare António Guterres varnar i förordet till rapporten att världen går längs en farlig väg där ohållbart vattenanvändande, föroreningar och global uppvärmning innebär en risk för den livsviktiga vattentillgången.

– Om inget görs så fortsätter allt som vanligt – det kommer att vara mellan 40 och 50 procent av världens befolkning som inte har tillgång till sanitära anläggningar och grovt uppskattat 20–25 procent av världen som inte har tillgång till säkra vattentillgångar, säger Richard Connor till AFP.

Eftersom världens befolkning växer så innebär det att fler människor är törstiga. Den globala vattenkonsumtionen har dessutom ökat med en procent om året de senaste fyra årtionden, vilket gör att 100–200 kubikkilometer vattenreserver försvinner årligen.

Många delar

Hoten mot vattentillgången ökar till följd av överkonsumtion och överutnyttjande, enligt rapporten. Det ser mörkt ut med FN:s mål om att alla ska ha tillgång till vatten och avlopp 2030, och det skulle kosta minst 600 miljarder dollar om året, enligt AP.

Minst lika viktigt som ekonomiska bidrag är det enligt Connor att samarbeta med investerare och regeringar för att försäkra sig om att pengar investeras på hållbara sätt, och att länder samarbetar över gränserna.

Fler än 150 länder delar på vattendrag, och hälften har tecknat något slags avtal om dem.

– Vatten är vår gemensamma framtid, och det är viktigt att agera tillsammans för att dela det rättvist och hantera det hållbart, säger FN-organet Unescos generaldirektör Audrey Azoulay.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV