Krönikor

Marionetten Sverige och de fyra dårarna

Jag fascineras av den snabba förvandlingen av Sverige från ett berömt fredsland till en Natodrömsk krigsaktör.

Precis som en välgjord marionett följer Sverige varje ryckning som de fyra dårarna har att erbjuda. Låt mig presentera de fyra utan inbördes ordning, inte uppställda efter min beundran.

Vladimir Putin, Rasmus Paludan, Recep Tayyip Erdogan och Donald Trump (eller hens konkurrent).

Putin lär inte gilla Natos utvidgning, och som en äkta dåre skulle göra vapenskramlar hen så att Sverige försätter sig i ett uppskrämt tillstånd. Detta får landet att vilja skaffa sig det skenbara skydd Nato kan erbjuda. Skulle någon få för sig att Putin bara skramlar, som hunden som skäller men aldrig bits, ja då är det bara se på det skrammel som hörs över städerna i Ukraina. Nej, Sverige är inte Ukraina, men svenska krigshetsare låtsas gärna att skillnaderna är små (ses redan på nationsfärgerna i OS, menar de måhända). Skulle olikheterna vara tillräckligt tydliga, då exempelvis Sverige har måttligt med rysktalande befolkning, kan en ju alltid hänvisa till att de baltiska länderna känner sig hotade och är dessutom nära grannar. Ja, den gode Putin har verkligen ryckt i fel tåtar. Sverige är ”all in”, med mångmiljardsatsning, lagändringar och ”diplomati”.

Men då har vi nästa dåre i full fart. Hen behöver inte vapen eller höga diplomatiska positioner. Bara tutta på en koran på väl utvalt ställe, den turkiska ambassaden. Den dåraktiga eldaren, Rasmus Paludan, har lyckats med sitt ryck i marionettens trådar. Nu tog det nämligen fyr, inte bara i muslimernas heliga skrift, utan också bland många muslimer och i vart fall en bland deras ledare som har makten att stoppa Sveriges Natodröm. Ingen mindre än Recep Tayyip Erdogan.

Hen är väldigt upprörd för att vi inte sätter dit kurder i önskad utsträckning och att vi inte skickar förödande vapen till hans lydstat, som om de där inte hade nog med vapen. Nåväl, hens korståg mot koranbrännaren och landet som tillåter dårar tutta på koraner har än så länge effekten att Sverige slipper det dåraktiga medlemskapet i kärnvapenklubben. För hen gäller det bara att rycka i sin del av marionettens tåtar och simsalabim är saken avgjord, så länge. Det är en bra idé att ha avancerade spärrar för att få träda in i klubben, som enighet, men i händerna på Recep är det nog ett dåligt recept. Fast kanske bra för oss.

De flesta bedömare tror nog att Sverige kommer att lägga ner sin anständighet inför de turkiska kraven och att USA kommer att pressa fram ett medlemskap. Oavsett om dåren heter Biden eller Trump. Och det finns en tydlig risk att det blir en Donald Trump, en av de största dårarna, som får vida makt över Sveriges väl och ve. Hen kanske inte ens behöver rycka i trådar, för amerikanske presidenten har också tillgång till en beryktad knapp med stridsspetsar i beredskap. En och annan av dessa kärnvapenstridsspetsar blir nästan lika lockande bombmål som våra kärnkraftverk.

Och Sverige kan hänga lugnt som marionetter i trådarna, vi behöver bara följa rycken.

Det finns så många tummar ner att välja på.

En rysk barnsoldatsorganisation, inte alltför olik Hitler Jugend.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV