Radar · Basinkomst

Neddragningar i välfärden kan ligga bakom kortare brittiska barn

Före detta premiärminister Boris Johnsons parti, Tories, har genomfört åtstramningar av hälsovården som kan ha hämmat brittiska barns utveckling, visar en studie.

Brittiska femåringar är kortare än många andra jämnåriga europeiska barn, visar en ny studie. Orsaken kan vara de senaste Tories-regeringarnas neddragningar i välfärden och sjukvården, rapporterar The Guardian.

Storbritannien har efter att Konservativa partiet (Tories) tog makten 2010 genomfört en rad ekonomiska åtstramningsprogram, med bland annat neddragningar inom den offentliga sektorn, vilket har påverkat välfärden. Effekterna av åtstramningarna kan nu ses på medellängden hos landets barn, enligt en studie.  

Brittiska femåriga barn var 1985 på plats 69 av 200 i medellängd. Pojkar var då 111,4 centimeter och flickor 111 centimeter. Idag har många andra länder gått om Storbritannien, brittiska pojkar ligger på 102:a plats, och flickor på 96:e. En brittisk femåring är idag 112,5 centimeter lång, medan pojkar i samma ålder i Bulgarien mäter 121 centimeter.

Engelska sjukan

Vårdcentraler i fattigare områden i Storbritannien rapporterar om hur sjukdomar förknippade med den viktorianska eran har återkommit, åkommor som skörbjugg, engelska sjukan (rakit) samt undernäring. Barn äter inte bara sämre utan är oftare sjukligt överviktiga och har följdsjukdomar som diabetes typ 2.

Enligt experter är orsakerna till problemen en kombination av dåliga nationella matvanor och neddragningar av sjukvården. Medellängden påverkas starkt av faktorer som levnadsstandard, sjukdomar, stress, fattigdom och sömnkvalitet.

– Data i studien visar att brittiska barn som har växt upp under 2010-talets åtstramningar har hämmats i kroppslängden, säger professor Tim Cole, expert på barns utvecklingstillväxt vid University college London, till The Guardian. 

Läs mer:

Rekordmånga britter beroende av matbanker