Radar · Utrikes

USA vill se hårdare restriktioner för asylsökande

Migranter går över gränsen till från Mexiko till Arizona i USA.

USA:s regering föreslår tuffare restriktioner mot asylsökande som vill ta sig över landets södra gräns.
Förslaget kritiseras av människorättsorganisationer.

Joe Bidens regering vill parera en väntad ökning av antalet asylsökande i USA när kontroller som införts på grund av coronapandemin tas bort, och föreslår därför hårdare regler för asylsökande söderifrån.

Enligt förslaget ska de som helt enkelt tar sig över gränsen inte längre vara berättigade till asyl. I stället måste de först ansöka på nätet via en app, eller först ansöka om asyl i ett land de passerar på vägen till USA:s gräns.

Reglerna är preliminära under 30 dagar, då kommentarer till förslaget ska samlas in.

Förespråkare för migranters rättigheter säger att de nya reglerna är omänskliga och olagliga, och att de liknar de tuffa asylförbud som expresident Donald Trump försökte införa 2018–2019, men som stoppades i domstol.

– Det här asylförbudet är i sin kärna Trumps asylförbud under ett annat namn, säger Anu Joshu vid den ansedda medborgarrättsorganisationen ACLU.

Varje månad försöker runt 200 000 människor ta sig över gränsen från Mexiko till USA. De flesta av dem är från Central- och Sydamerika.

De nya reglerna tillämpar ett system som redan gäller för migranter från Ukraina, Venezuela, Kuba, Nicaragua och Haiti, som måste ansöka via appen och boka ett möte med immigrationstjänstemän. Om de inte gör det har de inte rätt att söka asyl.

De nya reglerna är tänkta att gälla i två år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV