Radar · Miljö

Tågbolag måste sanera gift efter krasch

Flera av tågvagnarna ligger kvar efter tågurspårningen den 3 februari.

USA:s miljömyndighet EPA beordrar transportbolaget Norfolk Southern att städa upp i East Palestine i Ohio, efter tågkraschen i början av februari.

– Norfolk Southern kommer att betala för att städa upp oredan de orsakat och traumat som de tillfogade samhället, säger EPA-chefen Michael Regan vid en presskonferens i staden.

– Jag vet att det här beslutet inte kan göra mardrömmen som familjerna i den här staden genomlevt ogjord, men det kan börja leverera välbehövlig rättvisa för smärtan som som Norfolk Southern har orsakat.

Giftig och explosiv last

Den 3 februari spårade ett 50-tal vagnar i ett godståg med totalt 150 vagnar ur och började brinna i utkanten av samhället. Tåget var lastat med bland annat vinylklorid, ett ämne som är giftigt, brandfarligt och kan vara explosivt. För att undvika explosioner beslöt man att på ett kontrollerat sätt bränna upp den vinylklorid som fanns på tåget.

Stora delar av staden evakuerades, och vattnet förorenades. Jeff Zalick bor i närheten av olycksplatsen med sin 100-åriga mamma, och vågar ännu inte återvända. Han säger att det fortfarande luktar kemikalier därinne, om än inte lika illa som för en vecka sedan. Väggarna behöver tvättas, och han vill att luftrenare sätts in.

Mamma gråter varje dag

– Jag vill bara säkerställa att hon är säker. Hon är redo att komma hem och gråter varje dag, säger han.

Norfolk Southerns vd Alan Shaw har lovat att hjälpa till att kontrollera luft och vatten i området under lång tid framöver, och att hjälpa de boende att återhämta sig.

Delstatens guvernör Mike DeWine säger att 4 miljoner liter vatten, liksom 3 800 kvadratmeter jord, tagits bort, men att bolaget måste ta bort järnvägsspåren och sanera bättre därunder. USA:s transportminister Pete Buttigieg har presenterat ett reformpaket för att öka säkerheten på järnvägar i landet.