Radar · Utrikes

Röda ballonger för barnen som omkom i skalven

Ogun Sever Okur sätter ut röda ballonger på byggnader som rasat i den svårt skalvdrabbade staden Antakya.

Röda ballonger lyser mot den grå bråten där byggnader tidigare stod i den skalvdrabbade turkiska staden Antakya. Färgklickarna är en sista hyllning till de barn som har dödats i jordbävningarna, enligt Ogun Sever Okur som sätter ut dem.

De röda ballongerna är effektfulla mot de dammiga och förstörda rester som tidigare var en nio våningar hög byggnad. Mot den bakgrunden syns också några få ägodelar som visar att barn tidigare bott där. En lila leksak med bilder på Kajsa Anka och Mimmi Pigg ligger nära en rosa sparkcykel och en intensivt rosa anorak med hjärtan.

– Tre barn omkom här. De var 18 månader, fyra år och sex år gamla, säger Ogun Sever Okur.

"Kunde inte sova"

I vanliga fall är han rosenodlare och fotograf. Efter skalven deltog han i räddningsarbetet i hemstaden Adana innan han begav sig till Antakya, 20 mil bort.

– Jag började här och fortsatte med byggnaden bredvid. Det här området gjorde intryck på mig. Jag kunde inte sova på flera nätter för att vi inte kunde rädda barnen här, säger han.

Åtta dagar efter skalvet började han sätta fast ballonger i ruinerna i staden där det i normala fall bor 400 000 människor – men som nu ser mer ut som en spökstad förutom att arbetet för att röja upp efter katastrofen fortsätter.

Över 42 000 människor omkom i jordskalven i Turkiet, enligt landets myndigheter som inte har kommit med några uppgifter om hur många av dem som var barn. Ytterligare tusentals miste livet i grannlandet Syrien.

"Den sista leksaken"

Den 38-årige tvåbarnspappan Ogun Sever Okur säger att det inte finns något politiskt motiv till det han gör. Han har sedan 2020 stöttat barn som har det svårt genom sin organisation som ger bort leksaker och mat, och i vissa fall vård.

Enligt honom är ballongerna ”den sista leksaken” han kan erbjuda de döda barnen. Han har satt fast runt 1 000 stycken på en handfull platser i staden.

Röda ballonger representerar i vanliga fall glädje och kärlek, enligt Ogun Sever Okur, men han lägger till att i Antakya efter jordskalven får de stå för något annat.

– Det här är första gången en ballong har fått oss att gråta.