Radar · Inrikes

Allt fler anställda inom vård och omsorg lever på marginalen

Många medlemmar känner en oro över att ekonomin när som helst ska krascha, enligt Kommunals senaste rapport.

Nästan en av tre heltidsarbetande inom Kommunals avtalsområden har en grundlön under 24 000 kronor. Var sjunde har lägre lön än 22 000. Det visar den nya rapporten Inkomst att leva på från Kommunal.

– Risken för fattigdom ökar markant bland de med lägst löner nu när inflationen skenar, det är mycket allvarligt och djupt oroväckande. Trots att man arbetar heltid och gör rätt för sig så tvingas man leva extremt knapert. Många känner en oro över att privatekonomin, när som helst, ska krascha. Så ska det inte vara, vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande, i ett uttalande i samband med att rapporten släpptes under tisdagen.

I ett räkneexempel konstaterar fackförbundet att en ensamstående medlem som tjänar 22 000 kronor i bruttolön endast har 700 kronor kvar i månaden efter att alla nödvändiga utgifter är betalda. Samtidigt har betydligt fler inom arbetaryrken inte råd med fritidsaktiviteter eller att åka en vecka per år på semester, jämfört med tjänstemän.

När nu avtalsrörelsen drar igång vill Kommunal därför se en låglönesatsning riktad mot de lägst avlönade på respektive avtalsområde.

– Rapporten visar med all tydlighet att de med lägst löner måste prioriteras i den här avtalsrörelsen. För i Sverige ska du kunna försörja dig själv och dina barn på en vanlig arbetarlön, säger Malin Ragnegård.

Rapporten visar också bland annat att Kommunals medlemmar i högre utsträckning än övriga arbetsmarknaden arbetar deltid: 30 procent jämfört med 23 procent, och att många har otrygga anställningsformer. Därför vill Kommunal också se trygga anställningar och att arbetsgivarna inom välfärdssektorn strävar mot att erbjuda heltidstjänster.