Glöd · Debatt

Visa vänlighet till jul

Grisar kan lösa konflikter, visa medkänsla, spela videospel och hitta ut ur labyrinter.

Året runt hindras de allra flesta grisar från att leva som en gris vill och behöver – men julen är en särskilt grym tid för dem, skriver Heather Siekkinen. Hon uppmanar oss att inte äta dessa intelligenta och känsliga djur.

DEBATT. Christopher kallades Buddha-mästare,  lärde ut mindfulness och tillät barn att klättra på honom. Han hjälpte människor att hantera sorgen över att ha förlorat föräldrar. Han var så karismatisk att han medverkade i radio- och tv-program samt i flera tidningar. Hans biografi var en ”New York Times bestseller”. Människor röstade på honom då stadens moderator skulle utses. Flera kviltare porträtterade honom till och med på sina lapptäcken. Han spred även glädje i Kellys liv, ett barn som kämpade med cancer. Han odlade vänskap med människor i alla åldrar och med olika ursprung. Christopher lärde den författare som skrev om honom hur man övervinner blyghet och leker med barn. Han var helt central för samhället, och förenade människor.

Christopher Hogwood var en gris.

Svenska djurfabriker föder årligen upp 2,5 miljoner grisar som Christopher, som slaktas på ett plågsamt sätt varje år, efter miserabla liv i tristess, depression och ångest. En del människor tror att det är hälsosamt att äta gris, då det är en god proteinkälla. Griskött är dock sammankopplat med diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, virus, för tidig död och cancer. Som svenska Elisabet Barnes och andra ultralöpare visat, erbjuder växtbaserad kost all det protein människan behöver – utan läskig antibiotika.

I det vilda tillbringar grisar cirka 50 procent av sin tid med att böka och beta. Av naturen nyfikna, utforskar de sin miljö större delen av deras tid. I 97 procent av de svenska djurfabrikerna hålls de uteslutande inomhus, och får aldrig vistas utomhus. De får inte heller böka i marken efter mat. Trots att lagen säger att ”produktionsdjur” ska kunna utöva sitt naturliga beteende, förnekas 100 procent av alla grisar i svenska djurfabriker just detta. 

På nio kvadratmeter trängs tio grisar tills de dör en utdragen och panikslagen död.

Faktum är att i svenska djurfabriker har dessa mycket intelligenta djur inget som stimulerar deras intellekt. De är så pass smarta att de har listat ut hur de kan använda andra grisars elektroniska skanningshalsband för att få mer mat. Dessa högt intelligenta djur är bättre än hundar på att bemästra labyrinter. De kan känna igen människor genom lukt och syn, även om människor har identiska kläder och befinner sig på avstånd. De kan spela videospel. Dessa högt känsliga djur löser också konflikter och visar medkänsla.Christopher lekte med kycklingar, hundar, katter, hästar och kor. 

Christopher Hogwood dog i frid vid 14 års ålder, och översköljdes av blommor och hyllningar. Den lokala brandkåren ärade Christopher, och en bänk tillägnades åt honom. I Sverige skulle Christopher ha blivit dödad, sex månader gammal, genom gasning med koldioxid – oavsett om han varit ekologiskt eller konventionellt uppfödd. Koldioxiden får dessa känsliga unggrisar att känna att de kvävs, och de kämpar för att komma undan gasen. Det kan ta upp till 1,5 minuter innan de slutligen förlorar medvetandet. 

Julen ska vara en tid bestående av mys och glädje. I Sverige är julen en extra grym tid för grisarna, eftersom så många äts vid jul. Du kan välja bort grisköttet från tallriken. Om du ser griskött på restaurangmenyn, informera personalen om varför de bör ta bort rätten från matsedeln. Du kan kontakta livsmedelskedjor och berätta att du anser att dessa intelligenta varelser bör inte ätas. Du kan också skriva under upprop sosm verkar för utfasandet av djurfabriker. Välj vänlighet framför grymhet, och var en Christopher.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV