Radar · Utrikes

USA stöttar nytt förslag till Gazaresolution

FN:s säkerhetsråd kunde inte enas om en resolution om kriget i Gaza på torsdagen.

FN:s säkerhetsråd kunde inte enas om en resolution om kriget i Gaza på torsdagen. Omröstningen har skjutits upp ännu en dag, enligt diplomatkällor.
USA säger sig dock vara redo att stötta ett utkast som nu ligger på förhandlingsbordet.

En omröstning är nu planerad till fredagen, uppger källor till AFP.

Det är fjärde gången som omröstningen skjuts upp, den var ursprungligen tänkt att hållas i måndags. Intensiva förhandlingar har pågått i FN:s säkerhetsråd sedan dess.

USA, som i samband med förhandlingarna motsatt sig flera tidigare förslag, säger sig vara redo att godta ett utkast som låg på förhandlingsbordet på torsdagskvällen.

– Om resolutionen läggs fram som den är, då kan vi stödja den, säger USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield till reportrar, utan att gå in på detaljer om vad den i så fall skulle innehålla.

”Stark resolution”

Hon förnekar däremot att resolutionsförslaget, som ursprungligen lades fram under ledning av Förenade Arabemiraten, har urvattnats under förhandlingarnas gång.

– Resolutionsförslaget är en mycket stark resolution som stöds fullt ut av den arabiska gruppen, säger hon.

Enligt AFP kräver inte det senaste utkastet ett omedelbart slut på striderna.

Texten kräver i stället brådskande åtgärder för att omedelbart kunna tillgodose säkert och obehindrat humanitärt tillträde till Gaza, samt att skapa förutsättningar för ett hållbart upphörande av striderna, skriver AFP, som tagit del av utkastet.

Har veto

USA, som är ett av fem permanenta medlemsländer i säkerhetsrådet, har veto vilket man utnyttjat vid tidigare omröstningar om en resolution.

Resolutioner i FN:s säkerhetsråd anses vara bindande. Det innebär alltså att alla medlemsländer omedelbart måste lyda, vilket i praktiken inte alltid åtföljs.

FN:s generalförsamling krävde förra veckan ett ”omedelbart humanitärt eldupphör”. Sverige hör till 153 av 193 medlemsländer som röstade ja till den icke-bindande resolutionen. Den kritiserades i sin tur av USA för att inte ha nämnt terrorstämplade Hamas.