Radar · Utrikes

Förstörelsen i Gaza hör till historiens värsta

En schakal blickar från södra Israel ut över förödelsen på Gazaremsan, 17 december 2023.

Den destruktion som offensiven i Gaza har åsamkat kan jämföras med bombningarna av Tyskland under andra världskriget.

Den israeliska militäroffensiven i Gaza hör nu till de mest dödliga och destruktiva i hela historien, säger experter till AP. Efter drygt två månader av strider och bombanfall har över två tredjedelar av alla byggnader i norra Gaza och en fjärdedel av byggnaderna i det södra området Khan Younis raserats, enligt satellitdata som AP tagit del av. Bland dessa byggnader fanns tiotusentals hem, skolor, sjukhus, moskéer och butiker.

Palestinier går genom förödelsen i Gaza City den 24 november, under den temporära vapenvilan. Foto: Mohammed Hajjar/AP/TT

Det betyder att offensiven sedan den 7 oktober har orsakat mer förstörelse än ödeläggelsen av Aleppo mellan 2012 och 2016 eller av Mariupol i Ukraina. Eller, om man ser till proportionerna, mer än vad de allierades bombningar av Tyskland under andra världskriget åsamkade.

Syns från rymden

Corey Scher på CUNY Graduate center är en av dem som har analyserat satellitbilderna.

– Gaza sett från rymden har nu en annan färg. Det är en annan struktur, säger han till AP.

Dödsiffran i Palestina har nu överstigit 20 000, uppger flera medier, bland annat BBC. Majoriteten är kvinnor och barn. Israel inledde sin offensiv mot Gaza den 7 oktober efter att Hamaskrigare attackerade och kidnappade israeler i södra delen av landet, då 1200 människor dog.