Energi · Syre tipsar

Fira jul i gemenskap

På många håll i Sverige arrangeras olika former av gemensamma julfiranden.

För en del kan julhelgen vara en helg fylld av ångest och ensamhet. Har man ingen familj eller nära vänner så kan ensamheten kännas extra påtaglig just dessa dagar. Som tur är anordnas över hela landet olika gemensamma julfiranden dit alla är välkomna. Vi listar några av dem här.

Gemensam jul 2023

Plats: Nya folkets hus, Rågsved, Stockholm
Tid: 12-16 på julafton

Nya Rågsveds folkets hus bjuder för 41:a gången in till ett gemensamt julfirande. På julbordet finns såväl traditionell julmat som vegetariska och veganska alternativ. Firandet är gratis och det kommer dessutom vara särskilda aktiviteter för barn och ungdomar.
Julfirandet arrangeras av ideella krafter från Nya Rågsveds Folkets Hus i samarbete med bl.a. Vantörs församling, stadsdelsnämnden, föreningslivet i Vantör samt företag och bostadsbolag.

En anständig jul 2023

Plats: Pustervik, Järntorget, Göteborg
Tid: 11.30-20 på julafton

För tionde gången bjuder Pustervik och ”En Anständig Jul” på julafton in till ett kravlöst och religiöst obundet julfirande. Vem du än är så är du välkommen att ta del av maten, drycken och gemenskapen. Hit kommer allt ifrån hemlösa som söker värme, äldre ensamma människor, utbytesstudenter och EU-migranter.
Här bjuds på julmat och alkoholfri juldryck, dessutom kan besökarna även få julklappar i form av kläder eller hygienartiklar.

Jalla jalla – en jul för alla

Plats: Moriska paviljongen, Folkets park, Malmö
Tid: 10-20 på julafton

Julfesten Jalla jalla startade som ett gräsrotsprojekt av Soppkök Malmö 2012 och har sedan dess levt i vidare i olika former. I år sker firandet på Moriska paviljongen dit alla är välkomna. Här bjuds på julmat, julklappar till barnen, underhållning, livemusik, aktiviteter för barn och vuxna och en massa kärlek. Det finns också en särskild barnavdelning med pysselbord, spelhörna, fotobås och mycket mer. Firandet finansieras med hjälp av donationer från allmänheten, företag och stiftelser.

Julafton på Hagabion och Zita 2023

Plats: Hagabion, Linnéstaden, Göteborg och Zita
Tid: 10.30-20 på julafton

Gå på bio på julafton? Ja, varför inte. Hagabion i Göteborg och Zita i Stockholm (som båda tillhör Folkets bio) håller öppet på julafton. Hagabions paroll lyder: ”För alla som vill fira jul – och som vill ha någonstans att vara. För alla som inte vill fira jul – och som vill ha något att göra.” All film den här dagen är gratis, och dessutom bjuds det på glögg och pepparkakor. Bland filmerna som visas i Göteborg finns bland annat Barbie, Folk och rövare i Kamomillastad och Somliga går med trasiga skor och i Stockholm kan du se på Trion från Belleville, Gruffalon & kvastresan och Paradiset brinner. Dessutom visas givetvis på båda biograferna Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. För hela programmet se hagabion.se och zita.se

Jul i gemenskap 2023

Plats: Farsta och centrala Stockholm.
Tid: 9-21 på julafton, 11.30-21 på juldagen, 17-21 på annandagen.

Jul i gemenskap är Stockholms största julfirande och arrangeras av Frälsningsarmén, Centrumkyrkan i Farsta, Hela människan i Stockholms Län, Immanuelskyrkan och Ny gemenskap. Tillsammans har de ett digert program med bland annat julfrukost, jullunch och julspel på julafton, julkonsert på juldagen och julgröt på annandagen. Hela programmet hittar du på juligemenskap.se

Alternativ helg

Plats: 18 olika orter
Tid: Olika tider på olika orter, för att se vad som gäller på din ort se Verdandis julkatalog (länk nedan)

Den religiöst och partipolitisk obundna organisationen Verdandi – som bland annat arbetar mot missbruk och fattigdom och för en generell och solidarisk välfärdspolitik – arrangerar i år julfiranden på 18 olika orter i Sverige. Bland annat Borlänge, Eskilstuna, Gävle, Ludvika, Trollhättan och Örebro.
Julfirandena kan se ut på många olika sätt. På många orter har man julbord eller julfika, i Sundbyberg anordnar man ett antal aktiviteter för barn under hela jullovet, Botkyrka arrangerar en Fifa-turnering med mera. För att se vad som händer och när är det enklast att gå in på Verdandis hemsida och titta i deras julkatalog.

En riktigt god jul önskar vi på Syre!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV