Radar · Mänskliga rättigheter

Amnesty: Oroande signaler om Djalali i Iran

Djalali.

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalalis dödsdom i Iran kan vara på väg att verkställas, enligt Amnesty International. Det uppges vara en reaktion på livstidsdomen mot iraniern Hamid Noury i Sverige.
– Det är extremt oroande signaler, säger Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty.

Den 52-årige Ahmadreza Djalali, som är dömd till döden för spioneri i Iran, har enligt Amnesty fått ringa hem till sin hustru från fängelset på fredagen.

– Han har fått ringa och meddela sig. Oftast får man ringa hem precis innan avrättning, säger Maja Åberg.

Telefonsamtalet skedde efter att Djalali fått besök i fängelset från en representant från det iranska rättsväsendet. Beskedet han fick var att dödsdomen är slutgiltig och att den kan komma att verkställas snart.

Representanten ska enligt Maja Åberg även ha kopplat samman beskedet till Djalali med Svea hovrätts dom mot Hamid Noury – som fick sin livstidsdom för folkrättsbrott fastställd tidigare i veckan.

Propaganda på tv

Iran har under fredagen även visat propagandafilmer på Djalalis inspelade bekännelse i statskontrollerad tv, berättar Maja Åberg.

– Det är väldigt oroande. När iranska myndigheter gör så här är det ofta ett tecken på att man förbereder sig på en avrättning. Det är ett sätt att rättfärdiga det man håller på med för iranska folket. Det är också extra oroande eftersom Ahmadreza själv fått höra att avrättningen kan ske, säger hon.

Hur oroande är det här?

– Extremt oroande. Att statlig tv har kört det här inslaget hela dagen, i kombination med att Ahmadreza själv blivit tillsagd att det kan komma att ske när som helst, gör att det är väldigt akut, säger Maja Åberg.

Vad händer nu, vad kan göras?

– Det Amnesty hoppas på är både att det uppmärksammas i internationell media och påtryckningar från Sverige, EU och andra länder som kan stoppa en förestående avrättning. Det är vad vi arbetar för.

Dömdes 2017

Ahmadreza Djalali är disputerad i katastrofmedicin vid Karolinska institutet. Han greps av Irans underrättelsetjänst i april 2016. Han dömdes till döden 2017, anklagad för spioneri för Israels räkning. Anklagelserna har avfärdats av Sverige.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har avböjt att kommentera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV