Zoom

Åklagare kräver omedelbar prövning av Trumps immunitet

USA:s tidigare president Donald Trump anländer till ett kampanjmöte i Iowa på onsdagen.

Efterspelet efter stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 fortsätter för Donald Trump. Nyligen slog Högsta domstolen i Colorado fast att han inte kan ställa upp i presidentsvalet där. Samtidigt trycker USA:s särskilda åklagare Jack Smith på för att den federala Högsta domstolen ska slå fast om Trump har immunitet för brott under sitt presidentskap.

Den 6 januari 2021 har etsat sig fast i historieböckerna då en mobb på tusentals personer efter ett tal av Donald Trump, som hade misslyckats med att bli omvald, stormade Kapitolium. I talet hävdade Trump att han förlorade valet på grund av valfusk och krävde att vicepresidenten Mike Pence skulle stoppa ratificeringen av valresultatet. Donald Trump manade sina supportrar att tåga mot Kapitolium där valresultatet ratificerades.

”Om ni inte slåss som fan, så kommer ni inte ha något land kvar”, skanderade Trump. Över 2000 personer begav sig också till Kapitolium som stormades. Utanför byggnaden placerades en snara och upploppsmakare skanderade ”häng Pence”. Händelsen kostade fem människoliv och ratificeringen av valresultatet fördröjdes.

Händelsen har lett till en rad utredningar, bland annat tillsattes en 6-januari-kommitté av representanthuset som visade att händelsen var noga planerad. Den före detta presidenten har åtalats för valpåverkan. Fallet drivs av den särskilda åklagaren Jack Smith som även åtalat Trump för olaglig hantering av hemligstämplade dokument.

Colorado Utesluter Trump från Presidentval

I tisdags slog Colorados Högsta domstol fast att Trump inte kan ställa upp som presidentkandidat i staten eftersom han deltagit i ett uppror den 6 januari 2021. ”Majoriteten av domstolen anser att Trump är olämplig att inneha presidentämbetet enligt paragraf 3 i det 14:e tillägget”, skrev domstolen i sitt beslut som gäller delstatens republikanska primärval. Resultatet väntas påverka presidentsvalet i november. Det är första gången en presidentkandidat har ansetts vara olämplig för ämbetet, rapporterar The Guardian.

USA:s Högsta Domstol kan upphäva beslutet, och då uppstår nya frågor, ”Tar domstolen ett nationellt beslut om att Trump är olämplig, eller säger den bara att ett beslut som Colorados är försvarbart och lämnar över detta till varje delstats processer?” säger Richard Friedman, professor i juridik vid University of Michigan till The Guardian.

Efter Colorados Högsta domstol sagt sitt pressar nu Jack Smith för ett snabbt avgörande av Högsta domstolen om Donald Trump är immun mot åtal i egenskap av att han fortfarande var president när han försökte upphäva sin valförlust 2020. Smith menar att det ligger i folkets intresse att domstolen fattar ett ”omedelbart, definitivt beslut” om den ”viktiga konstitutionella frågan” om Trumps immunitet eller brist på immunitet i den federala valpåverkansutredningen. ”Anklagelserna här är yttersta allvarliga. Utredningen involverar – för första gången i vårt lands historia – brottsliga anklagelser mot en före detta president baserade på hans handlingar under sin tid som president”, hävdar Smith.

Samtidigt har Donald Trump en rad andra rättsliga fall att hantera. I staten Georgia är Trump misstänkt för att bryta mot lagen mot organiserad brottslighet genom att konspirera för att olagligt upphäva hans valförlust 2020. Trump har även åtalats i New York för betalningar som gjordes under hans presidentkampanj 2016 för att tysta ner anklagelserna om hans relation med porrskådespelaren Stormy Daniels. Det pågår även ett civilrättsmål mot Donald Trump i New York där han anklagas för bland annat försäkringsbedrägerier. New York kräver Trump på 300 miljoner dollar och att han portas från att bedriva verksamhet i staten.

Trumps kampanjretorik liknas vid 30-talet Nazityskland

Mitt i Donald Trumps rättsliga processer är han mitt uppe i sin valkampanj. I sina senaste tal har han återkommit till utspel om att invandrare förstör ”landets blod”. ”Illegala invandrare i USA förstör blodet i vårt land, de förstör landets väv”, sa han till sin publik i Waterloo, Iowa. Bara dagar innan hade han fått kritik för att hans retorik ekar Adolf Hitlers tal om blodets renhet efter han sagt att invandrare ”förgiftar vårt lands blod”. ”Det säger åh Hitler sa det där, men på ett helt annat sätt och jag har aldrig läst Mein Kampf”, var Trumps svar på kritiken, rapporterar CNN.

Förra månaden beskrev Trump sina politiska motståndare som ”skadedjur”. ”Vi kommer rensa ut kommunisterna, marxisterna, fascisterna och de radikala vänsterskurkarna som lever som skadedjur inom vårt lands gränser.” President Joe Biden har i sin valkampanj varnat för att Donald Trump kommer använda sitt presidentskap för ”hämnd och vedergällning”. ”Det finns många skäl att vara emot Donald Trump”, sa Biden till donatorer i San Francisco ”men fan, han borde inte vara president.” och fortsatte: ”Han använder ett språk som vi hörde i nazityskland på 30-talet.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV