Radar · Utrikes

FN: Över 200 palestinier dödade i år – Högsta dödssiffran sedan 2005

Enligt FN:s sändebud i Mellanöstern, Tor Wennesland, har dödsfallen hittills i år varit de högsta som registrerats i konflikten mellan Israel och palestinier sedan 2005.

Enligt FN har över 200 palestinier och nästan 30 israeler fallit offer hittills i år vilket är den högsta siffra sedan ”Al-Aqsa-intifadan” sista år 2005.

– Mer än 200 palestinier och nästan 30 israeler har dödats hittills i år på den ockuperade Västbanken och Israel – en våldsnivå som överträffar fjolårets hela dödssiffra och det högsta antalet döda sedan 2005, berättade Tor Wennesland, FN:s speciella samordnare för fredsprocessen i Mellanöstern, vid en briefing inför säkerhetsrådet i går måndag.

Tor Wennesland sa att det eskalerande våldet underblåses av en ”oförminskad expansion av illegala israeliska bosättningar, Israels rivning av palestinska hem och en växande förtvivlan om framtiden bland palestinier och bristande framsteg mot att uppnå en självständig stat”.

”Rådets medlemmar var tydliga i dag om att våldet måste upphöra. Jag uppmanar ledarna att agera nu för att lugna situationen. Den här våldsspiralen leder ingen annanstans än till mer blodsutgjutelse”, sa Wennesland på sociala medier.

USA, Frankrike och Ryssland

USA:s FN-ambassadör, Linda Thomas-Greenfield, som också ledde mötet, efterlyste omedelbara åtgärder för att minska det eskalerande våldet och upprepade sin regerings stöd för en tvåstatslösning.

Rysslands biträdande FN-ambassadör, Dmitrij Polyanskiy, sa bland annat till rådet att den ökade takten av Israels illegala bosättningsexpansion är ett stort hot en fredsprocess.

Även Frankrikes politiska samordnare i FN, Isis Jaraud-Darnault, fördömde ”den israeliska koloniseringen av palestinsk mark” och de fortsatta israeliska rivningarna av palestinska hem och infrastruktur, skriver Al Jazeera.

Den franske representanten fördömde även våldet mot israeler.