Radar · Utrikes

Uppgifter: Pentagonläckan mer omfattande

Teckning på den misstänkte dokumentspridaren Jack Teixeira i en domstol i Boston i USA förra veckan.

Den misstänkte huvudpersonen bakom Pentagonläckan, Jack Teixeira, kan ha spridit hemligstämplad information till fler än vad som hittills varit känt, rapporterar New York times.

Tidningen har gått igenom inlägg som publicerats på plattformen Discord. Enligt New York times har en profil, som stämmer överens med den tillhörande Teixeira, delat information på chattforumet sedan redan kort efter att den ryska invasionen av Ukraina inleddes i februari i fjol.

Hemligstämplad information ska även ha delats i en större chattgrupp med omkring 600 medlemmar, skriver tidningen. Tidigare har det framkommit att Teixeira spridit hemligstämplade uppgifter i en betydligt mindre grupp bestående av ett trettiotal personer.

I den större chattgruppen har tidningen hittat information som bland annat rör skadade och dödade soldater på båda sidor samt uppgifter om den ryska underrättelsetjänsten. Även information från USA:s underrättelsetjänst CIA ska ha publicerats i gruppen.

Huruvida amerikanska myndigheter har haft kännedom om detta är oklart, varken justitiedepartementet eller den federala polisen FBI vill kommentera uppgifterna.

Teixeira greps i förra veckan och misstänks för att ha läckt fler än etthundra hemligstämplade dokument, information som han haft tillgång till i sitt jobb inom den militära reservstyrkan i Massachusetts.