Energi

Svinngoda biffar med sirapslen gräddsås

Biffarna smaksätts gärna med rotsaker och grönsaker som börjar bli lite trötta.

Gott med grönt och bra att få användning för paprikorna och rotsakerna som ligger och skrumpnar i kylskåpet. Veganska kocken Daniel Israelsson Casta delar med sig av ett recept med ingredienser som många har hemma. Klassisk svensk husmanskost – faller alla i smaken och perfekt bjudrätt till den inbitna köttätaren.

(4 pers)

Biffar

ca 300 gram kokta bönor eller linser (1 burk eller tetra)
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl maizena eller bovetemjöl
ca 200 gr smaksättning med grönsaker/rotsaker (kål, paprika, squash eller liknande, något trött går bara bra!)
rapsolja
salt
peppar

Potatismos

7 medelstora nykokta mjöliga potatisar
1 redig matsked växtbaserat smör
1–2 dl havremjölk
muskot
salt 
peppar

Gräddsås

1 klick växtbaserat smör
2 tsk mjöl eller maizena
2 dl havregrädde
2 tsk soja
1 msk sirap
salt 
peppar

Matkreatören Daniel Israelsson Casta, husmor i Vår lokal och Allas kafé, utgår från dagens råvaror när han skapar nya recept
Matkreatören Daniel Israelsson Casta, husmor i Vår lokal och Allas kafé, utgår från dagens råvaror när han skapar nya recept. Foto: Kim Richter

Gör så här:

1. Börja med att koka potatisen (skala innan om du inte vill ha skal i moset) och kasta in smaksättningsgrönsaker till biffen i ugnen, dressa med rapsolja och kör på 185 grader cirka 20 min, tills de har fått lite färg samt är mjuka nog att mixa med stavmixer.

2. Dax för biff-fix: Riv lök och vitlök på rivjärn, skölj bönor eller linser och blanda i. Tillsätt maizena och de rostade smaksättningsgrönsakerna. Mixa i matberedare eller med stavmixer till en ganska jämn smet, salt och peppra efter smak. Du kan med fördel krydda biffen med din favoritört eller krydda. Låt smeten vila medan du gör nästa steg.

3. Pressa eller mosa den kokta potatisen och blanda i smör samt mjölk. Salta och peppra samt riv i lite muskot.

4. Hetta upp en stekpanna med en spegel av rapsolja, till cirka 75 procent av maxvärme. Forma biffar med en större sked rakt ner i pannan, vänd med stekspade när du har fått fin färg och stek till önskad färg på andra sidan. Om du vill ha en plattare biff kan du passa på att platta ut lite grann när du vänder första gången. Pilla inte så mycket, vänd bara en gång, tänk att du steker raggmunkar eller pannkakor. När du stekt klart biffarna är det raskt dags att göra såsen – i samma stekpanna så låt bli att skölja ur.

5. Smält en klick smör i den fortfarande varma pannan, som du låter vara kvar på plattan men nu på en lägre effekt, cirka 50 procent, medelvärme. Vispa ner mjölet i det smälta smöret, häll på hälften av grädden och vispa försiktigt till en len konsistens. Tillsätt sirap, soja, salt och peppar. Blanda i resten av grädden och låt allt småputtra i någon minut, sänk värmen om det kokar för mycket.

6. Servera på fat eller i skålar, gärna med inlagd gurka och lingonsylt eller gelé.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV