Radar · Inrikes

Expert: Vi överkonsumerar solen och får cancer

Antal per 100 000 invånare 1970–2021 (ålderskorrigerat till befolkningen 2000).

Antalet svenskar som drabbas av hudcancer har ökat dramatiskt de senaste 20 åren. Nästan alla fall beror på uv-ljus – från solen eller solarium. Vem riskerar att drabbas och hur kan man tänka kring att vara ut i solen nu när våren kommer? Här svarar Karin Corbishley, sakkunnig på Cancerfonden, på frågor kring hudcancer och solning.

Vilka drabbas av hudcancer?

– Det vi ser nu i de här ökningarna är att de som drabbas inte är de som brände sig förra sommaren, utan snarare de som bränt sig i barndomen under 60- till 80-talet.

För 30–40 år sedan var det färre som använde solskydd i solen. I dag är fler medvetna om riskerna med att vistas i solen. Förhoppningen är att yngre generationer inte drabbas på samma sätt som tidigare generationer.

– Det är väldigt skadligt att bränna sig i barndomen när huden är extra känslig. Men bara för att man inte bränner sig är man inte tillräckligt skyddad – det är den totala tiden utsatt för uv-strålning som påverkar risken för hudcancer, säger hon.

Vad ska man vara uppmärksam på?

– Det är inte enbart födelsemärken man ska hålla koll på, som kan ändra form, börja klia eller blöda, utan det kan vara att man får en skrovlig eller fjällig fläck som inte försvinner. Får man ett sår som inte går över eller fasta och genomskinliga knutor så ska man kolla upp dem, speciellt om de sitter i ansiktet.

I första hand ska man vända sig till sin vårdcentral. På vårdcentralen tittar de i mikroskop och behövs det så remitterar de vidare till en hudläkare. Ibland erbjuder även vissa apotek en tjänst där man får kolla sina hudförändringar, vilket är något man kan använda sig av om man är orolig över hudförändringar.

– Vi har haft ett osunt förhållningssätt till solen där vi har överkonsumerat och solat alldeles för mycket. Hudcancer går att förebygga, så det är viktigt att vara medveten om vilka riskerna är och vara uppmärksam på hudförändringar.