Radar · Politik

Slut med svenska ungdomsdelegater till FN?

Under veckan som kommer representerar Oskar Siri den samlade svenska ungdomsrörelsen inför FN, ett mandat som kommer från LSU som samlar över 80 nationella barn- och ungdomsorganisationer i Sverige.

Sedan i söndags är 20-årige Oskar Siri på plats i New York som Sveriges ungdomsdelegat till FN-processer. Ett uppdrag som nu ser ut att avvecklas efter indragen finansiering från regeringen.

Som ungdomsdelegat representerar Oskar Siri den svenska ungdomsrörelsen under FN:s generalförsamling.

– Sverige har genom LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer – skickat ungdomsdelegater till FN i över tre decennier. Det slutar dessvärre nu. Sverige var ett av de länder som först introducerade funktionen. Därför är det beklagligt att Sverige nu blir ett av de enda länderna i EU att sluta skicka ungdomsdelegater till FN, säger Noura Berrouba, ordförande för LSU, i ett skriftligt uttalande.

Besked kommer efter regeringens beslut att dra in den finansiering som möjliggör barn och ungas representation i FN. Företrädare från barn- och ungdomsorganisationer finns representerade i FN-processer som rör mänskliga rättigheter, hållbar utveckling, miljö, klimat och biodiversitet.

På Instagram kommenterade socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson beskedet och skrev då bland annat, ”Det är sorgligt för Sveriges unga som inte får göra sina röster hörda i FN”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV