Radar · Integritet

Söksajter ska begränsas i kampen mot gängen

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill se över om den svenska grundlagen ska ändras.

Kriminella utnyttjar söktjänster för att begå brott. Nu vill regeringen begränsa sajter som tillhandahåller personuppgifter. Skatteverket ska också varna när någon skriver sig där du bor.

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) använder grov organiserad brottslighet privatpersoners uppgifter systematiskt för att lura äldre eller för att ha som underlag för annan kriminalitet.

– Då tycker jag att det är självklart att vi måste titta på frågan och göra en seriös prövning, säger Strömmer till Aftonbladet.

Det kan handla om sajter som Ratsit, Mrkoll eller Hitta.

De kommersiella sajterna skyddas liksom medier av yttrandefrihetsgrundlagen, därmed kan en ändring ta tid. En utredare ska se över frågan och komma med förslag till i november nästa år och en parlamentarisk grupp ska tillsättas.

För en ändring i grundlagen krävs två likadana beslut med ett riksdagsval emellan.

Skatteverket får också i uppdrag att ta fram en tjänst som meddelar folk när en annan person skriver sig på din adress, rapporterar Ekot.

Felaktiga skrivningar har uppmärksammats under den senaste tidens våldsvåg när kriminella adressändrat i samband med skjutningar eller sprängningar.

– Vi ser att grovt kriminella personer skriver sig på adresser där de absolut inte bor och att helt oskyldiga människor kan utsättas för hot eller i värsta fall våld, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV