Radar · Djurrätt

Två kalkoner benådades av presidenten – övriga 46 miljoner slaktades

Syre kan berätta vad som händer med de två kalkonerna efter benådningen.

I den årliga traditionen benådades två kalkoner av USA:s president Joe Biden. Vad som ofta inte berättas är dock vad som händer efter ceremonin med kalkonerna.

De två kalkonerna Liberty och Bell benådades i ceremonin utanför Vita huset i Washington DC under måndagen.

Hur traditionen uppstod är inte helt klart, men det var Harry S Truman (som släppte atombomberna över Japan) som 1947 var den förste presidenten att låta sig fotograferas med en kalkon inför Thanksgiving, på svenska kallad tacksägelsedagen.

Det var dock i och med president George Bush den äldre som det blev en årlig tradition och ett stående inslag i helgfirandet, skriver TT.

– Jag får gratulera er, fåglar, gratulerar, sade Biden när han benådade dem, på sin egen 81-årsdag.

Efter benådningen ska Liberty och Bell skickas till en gård som tillhör University of Minnesota för att ”pensioneras”.

Hundratals miljoner slaktas

Varje år slaktas 46 miljoner kalkoner inför Thanksgiving, enligt djurrättsorganisationen Peta. Men det är bara en av helgerna då kalkon konsumeras. Under julhelgen äter amerikanerna också ofta kalkon, runt 22 miljoner kalkoner. Årligen föder USA upp 245 miljoner kalkoner.

Kalkoner är intelligenta fåglar och kan både flyga och springa snabbt. De lever upp till tio år, om de inte dödas för sitt kött. När de slaktas är de bara 3–5 månader gamla.

Peta har undersökt vad som händer med kalkonerna efter att presidenten benådat dem. Under många år var de två kalkonerna med i olika parader, eller skickades till Disneyland för att ställas ut som “världens lyckligaste kalkoner”. Senare har de skickats till evenemang och muséer, men de ganska tilltufsade fåglarna har inte varit så roliga att titta på, menar Peta. Nu för tiden skickas de dock till universitet som i Minnesota.

Dålig hälsa

Djurrättsorganisationer har länge kritiserat den industrialiserade uppfödningen av kalkoner som leder till stort lidande för djuren, bland annat föds de upp så hastigt att deras organ inte orkar med. Djurens kroppar blir för stora vilket leder till att många inte ens orkar stå upp. Ungefär tio procent av djuren dör innan de ens når slakterierna.

Peta skriver att förutom de två kalkonerna som benådas måste Vita huset se till att ta med ett extra par av kalkoner som backup eftersom stressen och deras dåliga fysiska mående kan leda till att de hinner dö innan benådningen, vilket inte skulle se så bra ut på bild tillsammans med presidenten och de sedvanliga representanterna från kalkonuppfödningsindustrin.

De som är kritiska mot dödandet av kalkoner har lanserat olika kampanjer för att benåda alla kalkoner, bland annat kampanjen Thanksvegan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV