Radar · Politik

Regeringen: Skärp krav på hederligt levnadssätt

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Regeringen och Sverigedemokraterna vill se skärpta krav på ”hederligt levnadssätt”.

– Endast svenska medborgare har en ovillkorlig rätt att vistas i Sverige, säger Paulina Brandberg (L) , jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister.

Nu tillsätts en utredning som bland annat ska analysera hur fler uppehållstillstånd ska kunna återkallas, både på grund av brott och på grund av andra brister i levnadssättet.

Brister i levnadssättet kan till exempel röra sig om bidragsfusk, annat missbruk av välfärdssystemen, skulder till det allmänna eller enskilda, eller association eller deltagande i gängkriminalitet eller terrorverksamhet.

I Tidöavtalet användes istället begreppet vandel, som då väckte debatt. Då fanns även prostitution med som ett exempel bristande vandel, det är inte med i direktiven till utredningen.

Även yttranden som kan hota demokratin eller vara systemhotande på något sätt nämns. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard tar där upp LVU-kampanjen.

– Den är systemhotande för Sverige och påverkar socialtjänstens möjlighet att ingripa för att hjälpa utsätta barn.

– En grundförutsättning för en framgångsrik integration att människor som vill bo i Sverige rättar sig efter grundläggande normer och lever på hederligt och skötsamt sätt, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV