Radar · Miljö

EU-parlamentet vill göra det lättare att reparera

För att göra reparationer mer överkomliga och attraktiva föreslår EU-parlamentet att konsumenterna erbjuds kuponger och andra ekonomiska incitament via nationella reparationsfonder.

Ut med slit och släng, in med reparationer. EU-parlamentet ställde sig idag bakom ett förslag från EU-kommissionen om att en vara som gått sönder under garantiperioden i första hand ska lagas, om det är billigare eller lika dyrt som att ersätta den.

Förslaget från EU-kommissionen gick igenom med förkrossande majoritet. 590 ledamöter röstade för, 15 emot och 15 lade ned sina röster. I samband med lagning ska det också ingå en rätt att låna en vara så länge reparationen pågår. Garantiperioden ska också förlängas med ett år.

”Konsumenterna avskräcks ofta från att låta reparera en produkt på grund av höga kostnader, svårigheten att få tillgång till reparationstjänster eller konstruktionsdetaljer som förhindrar reparation. Enligt parlamentets ståndpunkt skulle oberoende reparatörer, renoverare och slutanvändare ha tillgång till alla reservdelar, reparationsinformation och verktyg till en rimlig kostnad”,skriver EU-parlamentet i ett pressmeddelande.

Men innan lagförslaget kan bli verklighet, måste EU:s medlemsländer som är representerade i miljörådet bestämma sig för om de kan stödja förslaget och hur de i så fall vill se det ändrat. När det har skett väntar förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen, för den kompromiss som blir den slutliga lagen.

– Vi förväntar oss att rådet snart antar sin ståndpunkt, så att vi kan inleda förhandlingar för att omvandla dessa åtgärder till lagstiftning och bana väg för en verkligt cirkulär europeisk ekonomi, säger den tyska socialdemokraten och EU-parlamentarikern René Repasi, i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV